Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túl a tízezredik harci bevetésen a B–1-es

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2012. március 1. 18:21

Egy dél-nyugat ázsiai légi támaszpontról felszállva, Afganisztán fölött teljesítette a közelmúltban a tízezredik harci feladatát a USAF B–1 bombázója. A gép 1985. június 29. óta áll szolgálatban, és az utóbbi tíz évben folyamatosan repül éles bevetéseket.

A típus rugalmassága miatt az ázsiai bevetések során a pilóták rengeteg fajta feladatot hajthattak végre sikeresen, például a földi egységek támogatását, vagy akár a precíziós csapásmérést is. A B–1-es flotta viszonylag kicsinek mondható, mindössze 66 gép alkotja, így a tízezredik harci feladat végrehajtása különleges mérföldkőnek számít.

A típus az évek során folyamatos modernizálás alatt állt, hogy mindig az adott igényeknek, és a lehetséges feladatok végrehajtására megfelelő legyen, így a korábbi nukleáris bombázóból a ’90-es évekre hagyományos bombázó lett. Ez az amerikai légierő legnagyobb kapacitású típusa, ezt jól szemlélteti, hogy az Iraki Szabadság Hadművelet (Operation Iraqi Freedom) során a fegyverek 40 százalékát juttatta célba úgy, hogy a repüléseknek mindössze 5 százalékát hajtották végre a B–1-esek. Sokoldalúságának és nagyszerű képességeinek köszönhetően a Lancer még a jövőben is fontos része lesz a USAF bombázóerejének.