Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lelőttek két NATO-katonát Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 1. 19:25

Lelőttek két NATO-katonát március 1-én, csütörtökön Afganisztán déli részén – jelentette az ázsiai országban állomásozó nemzetközi biztonsági erő (ISAF). A katonák állampolgárságát nem közölték.

Az áldozatokkal egy afgán katonának tűnő személy és egy civil ruhás férfi végzett – áll az ISAF közleményében. Az eset a Kandahár tartománybeli Zári körzetében történt.

A múlt héten hat külföldi katonát, köztük négy amerikait öltek meg az ázsiai országban azt követően, hogy a bagrami amerikai légi támaszponton történt Korán-égetés miatt heves tüntetések törtek ki az országban.

A négy amerikai közül kettőt szombaton az afgán belügyminisztérium szigorúan őrzött kabuli székházában öltek meg. Az ezredes és az őrnagy tanácsadóként dolgozott Afganisztánban. A két tiszt megölése alaposan kikezdte az amerikai és az afgán biztonsági szervek közötti bizalmat.

Az afgán lakosság ellenszenve az Egyesült Államokkal szemben az elmúlt évtizedben még soha nem volt ilyen erős. Az afgánok idegeit eddig is kikezdték a NATO-erők baklövései, vagyis amikor a szövetségesek támadásai célt tévesztettek, s civilek haltak meg. Ezt Hamid Karzai afgán elnök is nem egyszer szóvá tette. Emellett a mélyen vallásos afgán társadalmat rendkívül érzékenyen érinti az iszlámellenes megnyilvánulások.

A Nyugat számára egyre aggasztóbb, hogy az Afganisztánban szolgálatot teljesítő külföldi katonákra egyre gyakrabban támadnak rá a helyi hadsereg és biztonsági erők tagjai. Mindezek a cselekmények megkérdőjelezik, hogy a külföldi csapatok 2014-es távozása után az ázsiai ország biztonságáért felelős hazai erők képesek lesznek-e maradéktalanul teljesíteni megbízatásukat.