Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túl drága a Rafale?

Szöveg: JETfly |  2009. november 13. 13:55

A napokban robbant a hír, hogy a francia repülőgépgyártó Dassault cég megvádolta a svéd és az amerikai versenytársait, hogy tisztességtelen üzletet folytatnak. A tét a több milliárd dolláros nagyságrendű vadászrepülőgépek beszerzése körül forog Brazíliában.

A francia cég brazíliai leányvállalata rögtönzött sajtótájékoztatót hívott össze Brazíliában, ahol megkérdőjelezték a svéd Saab és az amerikai Boeing cégek azon állításait, hogy a Dassault gyár Rafale repülőgépe túl drága. A franciák szerint a svédek és az amerikaiak által a sajtóban megszellőztetett adatok nem felelnek meg a valóságnak, és ezzel utólagosan kívánják befolyásolni a döntést.

Az előzetes tervek szerint Franciaország a Rafale vadászgépek eladásával egyidejűleg hajlandó a technológiai transzferre is, ami azt jelentené, hogy Brazília képes lenne saját maga a repülőgépek legyártására.

A repülőgépek beszerzését megerősítette a brazil miniszterelnök Luiz Inacio Lula da Silva és a francia miniszterelnök Nicolas Sarkozy két hónappal ezelőtti találkozójukon, ahol közösen tárgyalásokat kezdeményeztek 36 Rafale vadászgép Brazíliának történő eladásáról.
A brazil elnök szerint a végső döntés inkább politikai, stratégiai és nem költségvetési megfontolásokon fog alapulni.

A Saab és a Boeing azonban még nem mondott le a reményeiről, és továbbra is keresi a megoldást a Gripen NG és az F/A-18 Super Hornet repülőgépei eladására.