Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túl minden akadályon

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2023. április 22. 18:45

Katonák is részt vettek a pápai Honvéd Ezüst Nyíl SE és az MH 47. Bázisrepülőtér által szervezett VulcanRun Terep-Akadályfutó versenyen, Celldömölkön április 22-én.

Akadályfutás_celldömölk_2023.04.22 (15)

Állítólag még a legdörzsöltebb felderítők sem tudták kitalálni előre, hogy vajon milyen akadályok várnak majd a futóverseny civil és katonai versenyzőire, így aztán az előzetes edzés helyett maradt a találgatás. Abban persze biztos lehetett mindenki, hogy a szervezők ezúttal is meglepik a mezőnyt és ez nem is történt másként. „Ilyet még sosem csináltam”, jegyezte meg valaki, amikor a verseny vége felé, túl majdnem minden akadályon azzal szembesült, hogy a meredek domboldalon egy emberre méretezett műanyag csőben kell felmásznia…

A terep-akadályfutó versenyek sajátossága – nevéből adódóan – az, hogy nem elég a változatos terepviszonyok között fel-le futva minél gyorsabban teljesíteni a több mint három vagy a főbb számoknál a több mint hat kilométert, útközben hagyományos és szokatlan akadályok sorát (húsznál is több) kell leküzdeni. A példa okáért a villámgyors rajt rögtön emelkedőre vezet, utána kúszófolyósó következik, majd át kell vetni magunkat különböző rudakon. Mint a fentiekből is látszik, az ember nem nevezhet be csak úgy hirtelen ötlettől fogva egy-egy ilyen versenyre, nagyon komoly felkészülés kell hozzá.

Akadályfutás_celldömölk_2023.04.22 (7)

A honvédség több alakulatától és katonai szervezetétől – például MH Légierő Parancsnokság, MH 47. Bázisrepülőtér, MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred, MH Ludovika Zászlóalj, MH Egészségügyi Központ és MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ – érkezett versenyzők alapállóképessége természetesen a legjobbak között van, ám még nekik is nagyon komoly kihívást jelentett a verseny.

Az akadályokkal egyébként az is a bökkenő, hogy típustól függően maximum kétszer vagy háromszor lehet próbálkozni. Az első típusba a kötelezően teljesítendők tartoznak – ha ezeket nem sikerül leküzdeni, a versenyzőt diszkvalifikálják. A második kategóriába a terep-akadályfutó versenyek sztenderd akadályai (például függeszkedve haladás a kijelölt szakaszon) tartoznak, ezeknek egyszer lehet nekifutni. Ha nem sikerül, akkor büntetőkört vagy büntetőfeladatot kell teljesíteni – ami tovább csökkenti az energiát és/vagy növeli a köridőt. Az úgynevezett ügyességi típusú feladatoknak kétszer vagy háromszor is neki lehet gyürkőzni – balsiker esetén pedig megint valamilyen büntetés következik.

Ha pedig valaki sikerrel teljesítette a távot és túljutott minden akadályon, nem volt más dolga, mint alaposan kipihenni a fáradalmait és várni az eredményeket – ezekről egyébként a verseny honlapján lehet (majd) tájékozódni.

A verseny lebonyolításában közreműködött az MH 7. Területvédelmi Ezred 83. Területvédelmi Zászlóalja (Vas vármegye) és az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (Szombathely) is.