Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüntettek Argentínában a támaszpontegyezmény ellen

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. augusztus 28. 10:53

Az amerikai–kolumbiai támaszpontegyezmény ellen tüntettek csütörtökön az argentínai Bariloche városában, ahol másnap kezdenek tanácskozást a Dél-amerikai Nemzetek Uniójába (Unasur) tömörült tizenkét ország államfői.

A csúcsértekezlet résztvevői a szerződéssel kapcsolatos aggályokat vitatják meg Álvaro Uribe kolumbiai elnök jelenlétében.

A csütörtöki demonstráción több százan vettek részt. A megmozdulás egyik szervezője hangoztatta: a békéért és az Egyesült Államok haderejének a dél-amerikai jelenléte ellen tüntetnek, Latin-Amerika egységét akarják.

A tüntetést emberjogvédő mozgalmak, szakszervezetek és egyetemi önkormányzatok szervezték.

A városban rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be. Az államfők egy tóparti luxusszállodában tanácskoznak majd. A repülőtérről az odavezető utat rendőrök zárták le.

Az Egyesült Államok Kolumbiával egy olyan elvi megállapodást kötött, amely szerint amerikai katonák hét kolumbiai támaszpontot igénybe vehetnek. Az indoklás szerint Washington azért küldhetné katonáit Kolumbiába, hogy azok segítsék a helyi fegyveres erőket a kábítószercsempészek és a gerillaszervezetek elleni harcban.

A dél-amerikai országokban azonban aggodalmat váltott ki az szerződés, és az argentin, valamint a brazil kormány is arra kérte Kolumbiát: szavatolja, hogy az amerikai katonák rendelkezésére álló támaszpontok kizárólag az ország határain belül végrehajtandó műveletek céljára szolgálnak majd.

1595890553