Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túszdráma Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. december 19. 18:17

Szélsőségesek foglaltak el az északnyugat-pakisztáni Bannu régióban egy terrorelhárítási központot, ahol túszokat is ejtettek – közölték december 18-án, vasárnap helyi tisztségviselők.

Muhammad Naszíb rendőrségi szóvivő szerint a létesítményt körülzárták a biztonsági erők. Neve elhallgatását kérő két tisztségviselő arról számolt, be hogy a szélsőségesek szabad elvonulásról akarnak tárgyalni a szomszédos Afganisztánba, amely a radikális iszlamista tálibok kezére került tavaly nyáron. Közlésük szerint mintegy tizenöt szélsőséges lehet az épületben, miután sikerült a felülkerekedniük az őrökön és megszerezni fegyvereiket. Öt vagy hat embert ejtettek fogságba.

A pakisztáni biztonsági erők évek óta fegyveres harcot folytatnak az afganisztáni tálibokkal szövetséges pakisztáni tálibokkal (Tehrik-i-Talibán Pakisztán, TTP). Kabul új urai közvetíteni próbálnak az iszlámábádi vezetés és a TTP között. A TTP az utóbbi hetekben több támadást hajtott végre kormányzati és katonai célpontok ellen, miután novemberben egyoldalúan felmondták a pakisztáni kormánnyal kötött tűzszünetet.

A lépést azzal indokolták, hogy a pakisztáni hadsereg és a hírszerzés „elszabotálja a békefolyamatot”, és harcot folytat a pakisztáni tálibok ellen az északnyugati Haibár-Pahtunhva tartományban és más térségekben. Az iszlamista ernyőszervezet 2007-es megalakulása óta mintegy 80 ezer embert ölt meg országszerte.