Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea

Japán és Dél-Korea haderőfejlesztéssel válaszol

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. december 19. 16:17

Újabb ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea. A kommunista diktatúra soha nem lőtt még ki annyi rakétát, mint az idén: ez volt a 35. ilyen rakétateszt. Japán és Dél-Korea is élesen elítélte az újabb provokációt. A héten a szöuli és a tokiói kormányzat is jelentős haderő-fejlesztésről adott hírt. Japán a második világháború óta nem látott fegyverkezésbe kezd.

550 kilométeres távolságot tett meg az a két ballisztikus rakéta, amelyet az észak-koreai hadsereg lőtt ki a Japán-tengerbe december 18-án, vasárnap délelőtt. Ez volt idén a kommunista rezsim 35. rakétatesztje. Tavaly mindössze hatot, 2020-ban pedig csupán egyet hajtottak végre, míg az előző vezető, Kim Dzsongil 14 évig tartó irányítása alatt összesen mindössze 16-ot.

Az évről évre növekvő észak-koreai hadi készültséget komoly aggodalommal figyeli a régió többi országa, Japán és Dél-Korea – utóbbival szemben az északi rezsim hivatalosan máig hadiállapotban áll. Nem nézi azonban tétlenül a szöuli kormány szomszédjuk fegyverkezését. A hét elején jelentette be a dél-koreai adminisztráció, hogy szuperszonikus rakétákkal látták el a légterüket védelmező vadászrepülőket. A hivatalos indoklás szerint a rakétákat a megelőző csapások lehetősége érdekében helyezték készültségbe.

Japán is elítélte a rakétakísérletet. A tokiói védelmi minisztérium második embere kijelentette: a koreai provokáció az egész világra fenyegetést jelent, nem szabad tovább tolerálni.

„Példátlan gyakorisággal lőtt ki rakétákat Észak-Korea az év kezdete óta, jelentősen növelve a feszültséget a Koreai-félszigeten és a régióban. A provokáció Japán és az egész nemzetközi közösség békéjét és biztonságát fenyegeti. Nem tolerálhatjuk tovább! Japán határozottan tiltakozott Észak-Koreánál pekingi követségünkön keresztül” – mondta a helyettes japán védelmi miniszter. Mindössze két nappal korábban jelentette be a japán miniszterelnök: a második világháború óta nem látott haderőfejlesztési költségvetésről döntött a tokiói kormány.

„Képes lenne hadseregünk jelen állapotában megállítani egy támadást? Egy igazi fenyegetés esetén meg tudnánk védeni országunkat? Szimulációt hajtottunk végre és őszintén mondhatom, az eredmény elkeserítő volt” – fogalmazott a kormányfő.

A szigetország a következő öt évben megduplázza védelmi kiadásait, amely így már ellenséges célpontok elleni légitámadást is lehetővé fog tenni. A döntés egy több mint 70 éves hagyománnyal szakít: a második világháborús megsemmisülés óta pacifista Japán 120 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget fordít haderőfejlesztésre.