Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Önkéntes tartalékos katonák a Fúzió 2022-es gyakorlaton

Szöveg: Józan Tímea hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2022. december 20. 7:17

Védelmi és biztonsági igazgatási felkészítést tartottak a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal központi épületében a közelmúltban, ahol a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 12. Dula Nándor Területvédelmi Zászlóalj kijelölt hivatásos és önkéntes tartalékos állománya is képviseltette magát.

4

A gyakorlat célja az volt, hogy a résztvevők szimulált veszélyhelyzetben begyakorolják a védelmi és biztonsági igazgatási teendőket, ellássák az államigazgatási feladatokat, védjék a lakosságot és teszteljék és javítsák az információáramlást. A „Fúzió-2022” elnevezésű, komplex polgári-katonai-rendvédelmi rendezvény keretében első nap előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, második napon pedig a gyakorlaté volt a főszerep. A gyakorlatot megelőzően dr. Kancz Csaba főispán köszöntötte a megjelent szervezetek vezetőit, képviselőit, majd Bakos Sándor alezredes a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Titkárság titkára ismertette az aznapi gyakorlat lefolyásának rendjét.

8

Forgószínpad szerűen, négy helyszínen valósult meg a gyakorlat a kormányhivatal épületében, többek között személyi, -és gépjármű ellenőrző-áteresztő pontok működtetésével, az ügyféltérben tartózkodó személy gyanús és agresszív viselkedésének kezelésével, valamint a Területi Védelmi Bizottság vezetési pontjánál történő munka bemutatásával. A Komárom-Esztergom megyei területvédelmi zászlóalj évek óta részt vesz a többi rend-, honvédelmi-, és közigazgatási szervezet mellett az éves Fúzió nevű gyakorlatokon. Idén a honvédek az épület körüli járőrözési feladatokat látták el, amely során, ha valami gyanús tevékenységet észleltek, akkor arra a már tanult és begyakorolt eljárásrendnek megfelelően kellett reagálniuk.