Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túszejtők is meghaltak a sikertelen mentési akcióban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 12. 14:07

Négy túszejtő is meghalt a francia erők sikertelen múlt hétvégi szabadítási kísérletében, amelynek során életét vesztette az a két francia férfi, akiket fegyveresek raboltak el a nigeri fővárosban, Niameyben – közölték kedden francia képviselők Párizsban, miután az illetékes parlamenti bizottság tagjaiként tájékoztatást kaptak a kormánytól.

A szocialista Francois Loncle, a nemzetgyűlés külpolitikai bizottságának
tagja az RMC rádióban elmondta: a szabadítási kísérletben „négy
terrorista is életét vesztette, kettő pedig megsérült, őket jelenleg a
niamey-i kórházban ápolják".

Nigeri források azt közölték, hogy legalább két, az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat észak-afrikai szárnyához (Aqmi) tartozó személyt kihallgattak Niameyben. A gyanúsítottakat múlt szombaton a mali határnál vették őrizetbe, miután a nigeri hatóságok és a helyi francia erők katonái azonnal üldözőbe vették az emberrablókat és többször is harcba keveredtek velük. A terroristák elfogásának körülményeiről azonban nem közöltek részleteket Niameyben.

A emberrablókkal folytatott összecsapásokban három nigeri csendőr is életét vesztette, valamint négy nigeri katona súlyosan megsérült – tették hozzá a nigeri források. A párizsi kormány arról számolt be, hogy két francia katona sebesült meg a harcokban.

1595912453
A két, 25 éves francia állampolgárságú férfit péntek este raboltak el fegyveresek a nigeri főváros egyik étterméből. „A térségben lévő francia erők által indított és összehangolt művelet eredményeképpen a terroristáknak útját állták a mali határnál, és közülük többet elfogtak" – mondta másnap Alain Juppé francia védelmi miniszter, hozzátéve azonban, hogy az összecsapás után a két túszt halva találták.

Nicolas Sarkozy francia elnök később közleményében tudatta, hogy az emberrablók végeztek a túszokkal. Franciaország és Mali egyaránt azt állította, hogy az Aqmi áll az emberrablás hátterében, a terrorszervezet azonban eddig nem vállalta magára a bűncselekményt.

Francois Fillon kormányfő a nemzetgyűlésben egy ellenzéki kérdésre kedden elmondta: a francia erők Niger kérésére avatkoztak be a túszszabadítási kísérletbe, miután a nigeri hadsereg az első összecsapás során megölte a kommandó négy tagját.

„Nehéz döntés volt, amelyet nem tudtunk nem meghozni" – hangsúlyozta a francia kormányfő. A második összecsapásban, amely Mali területén folyt, már harminc francia helikopteres, illetve ejtőernyős katona is részt vett. Fillon szerint nagyon kemény, de rövid harcok voltak. A miniszterelnök megismételte, hogy a túszokat az emberrablók ölték meg.