Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megalakult a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2011. január 12. 12:51

A Honvédelmi Minisztérium Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (HM FHH) képében egy átlátható működésű, jól strukturált, kiváló szakmai tudással rendelkező munkatársakból álló intézmény jött létre – hangzott el a Hivatal alakuló állománygyűlésén január 12-én szerdán, Budapesten. A rendezvényen részt vett és beszédet mondott Márki Gábor, a honvédelmi tárca védelemgazdasági helyettes államtitkára.

2011. január 12-én, szerdán délelőtt tartotta alakuló állománygyűlését a Honvédelmi Minisztérium Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (HM FHH) a Stefánia Palotában, melyen részt vett Márki Gábor, a tárca védelemgazdasági helyettes államtitkára is. A HM FHH a korábbi HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség (HM FLÜ) és a HM Infrastrukturális Ügynökség jogutódjaként kezdte meg tevékenységét.

„A hon iránti hűség okozza az emberi nem legszebb tetteit, s ez fogja egyedül nemzetünket az elsüllyedéstől megmenteni", kezdte beszédét a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István szavaival Márki Gábor. „Ha valaki a köz szolgálatát választja, annak szolgálnia kell a közjót", mutatott rá a védelemgazdasági helyettes államtitkár. „Hiába vannak törvények, hiába vannak intézmények, ha a működtetésükre szegődöttek nem teljesítik a kötelességeiket", utalt az elmúlt év elején kirobbant korrupciós botrányokra, hangsúlyozva, hogy a köz szolgálatát csakis pontosan, megbízhatóan, kreatívan, emelt fővel és a felelősséget vállalva szabad ellátni. „Az új év új kezdetet hoz egy új szervezetben, melynek újfajta módon kell elvégeznie a régi feladatokat", szólt az összegyűlt állomány tagjaihoz az államtitkár, aki kiemelte: 2011 igen kemény próba elé állítja majd őket, hiszen a szervezet átalakításra került, munkavégzésük tartalma megváltozott, és a korábbiak mellé új kihívások is társulnak majd idén.

Márki Gábor felidézte: az újonnan felállt HM FHH tevékenységének keretei hosszú hetek éjszakába nyúló egyeztetései során formálódtak ki, de mára készen állnak, így megkezdődhet a tényleges gyakorlati átalakulás. „Az ugyanakkor nem engedhető meg, hogy az átalakulásra hivatkozva működési zavarok lépjenek fel. Várom és elvárom önöktől, hogy mindenki a lehető legjobban teljesítsen. A felmerülő problémákat oldjuk meg együtt, közös erővel, hiszen így az átmenet is rövidebb lehet", fogalmazott.

Mint az államtitkár elmondta, a névválasztás során hatvan év után ismét régi példákhoz kanyarodtak vissza, hiszen a hadbiztosi karra a magyar történelem során minden körülmények között lehetett támaszkodni, ez jelentette a hadsereg gerincét. „A 17. századtól fogva nagyszerű hadbiztosok tevékenykedtek Magyarországon, akiknek nevei nem szerepelnek a történelemkönyvek lapjain, hiszen a történelem a hadvezérekre emlékszik. A hadvezérek azonban nem lehetnek sikeresek hadbiztosok nélkül", húzta alá Márki Gábor. Példaként Rodolfo Rabattát emelte ki, aki 1686-ban, Buda visszavívásakor 79 napon át működtette a 80 ezer fős ostromsereget, biztosítva annak teljes körű logisztikai ellátását.

„A Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalnak minden, a mai kor felvetette problémára választ kell adnia. Ehhez új szerepkörökre, új munkamódszerekre, új szemléletre van szükség. A társadalom és a szakma figyelme a botrányok után egyaránt önökre irányul", emelte ki Márki Gábor, és ismét hangsúlyozta: mindenkinek a végsőkig ragaszkodnia kell ahhoz, hogy az intézmény szabályosan, racionálisan és átláthatóan működjön, illetve gazdálkodjon. „A jelenlévők mind jó szakemberek, senki sem véletlenül van itt. Azt kívánom, járjanak sikerrel és szerencsével, és legyenek hűek kicsiben és nagyban is a hazához, a közjó szolgálatához", zárta beszédét az államtitkár, aki sok sikert kívánt a megjelenteknek, és Isten áldását kérte rájuk.

Márki Gábort követően a HM FHH főigazgatója, dr. Keszthelyi Gyula szólt az egybegyűltekhez, röviden összegezve az elmúlt időszak tapasztalatait. Mint elmondta, 2010. augusztus 1-jei kinevezését követően megindultak a vizsgálatok a jogelőd szervezeteknél, hogy megszüntessék a fennálló hiányosságokat, illetve átláthatóvá tegyék a rendszert. A főigazgató rámutatott: e vizsgálatok során a HM FLÜ-nél számos problémával szembesültek. Példaként említette, hogy sok, az elődszervezetektől megörökölt tapasztalt munkatárs távozott az állományból önként vagy kényszerből, emellett a szervezet struktúrája is átláthatatlan és rossz volt, ráadásul sem a külföldi, sem a hazai szisztémákhoz nem kapcsolódott megfelelően. A döntések túl magas szintre történő delegálása lassította a munkavégzést, csökkentette a beosztottak felelősség-érzetét, miközben túlburjánzott a bürokrácia is. „Elismerésre méltó azok munkája, akik ilyen körülmények között is a feladatok megoldását tűzték ki célul maguk elé. Ők alkotják az FHH jelenlegi állományát", fogalmazott Keszthelyi Gyula.

Mint elhangzott, a diagnózis felállítását követően megkezdődött a terápia is. Ennek szellemében rendszerszemléletű, egyértelmű kapcsolódási pontokkal rendelkező intézmény jöhetett létre, ami átlátható, funkcionális alapon szerveződik, helyreállt benne a felelősségi rendszer, és magába integrálja az infrastrukturális feladatokat is. Keszthelyi Gyula további fontos változásként említette meg a Haditechnikai Intézet újonnani létrehozását és a kiadványozási jogok deregulációját is.

„Kiemelkedő szakmai munkát várok önöktől megfelelő dokumentálás mellett, a feladatok adekvát szintre delegálásával, az ügyintézésben pedig proaktív gondolkodást. Az ügyeket nem intézni, hanem elintézni kell", hangsúlyozta a főigazgató, aki zárásként köszönetet mondott a jelenlévőknek eddigi munkájukért.

A HM FHH teljes átalakulása 2011. június 30-ig megy majd végbe.

 
 

 Fotók: Tóth László