Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túszokat szabadított ki a nigériai hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 18. 9:21

A nigériai hadsereg nagyszabású razzia során kiszabadított 19 túszt, köztük több külföldit a Niger folyó deltájában tevékenykedő lázadók fogságából – közölték szerdán nigériai biztonsági források. A túszokat szárazföldön, levegőben és tengeren egy időben indított támadások során szabadították ki.

A túszok közt van két amerikai, két francia, két indonéz és egy kanadai állampolgár, akiket tíz nappal ezelőtt raboltak el a londoni székhelyű Afren vállalat olajfúró platformjáról.

A most kiszabadított túszok közül hét nigériait egy szombati rajtaütés során ejtettek fogságba az Exxon Mobil olajipari vállalat olajfúró platformjáról. A többi túsz kiléte egyelőre nem ismert.

A fekete aranyban gazdag Niger-deltában már 50 éve folyik az olajtermelés, ennek ellenére a lakosság mélyszegénységben él. 2006 óta a helyi milíciák tagjai emberrablással és az olajvezetékek felrobbantásával tiltakoznak az ország elkeserítő helyzete és a környezetszennyezés ellen. A térség legbefolyásosabb felkelőcsoportja, a Mozgalom a Niger-delta Felszabadításáért, amely többek között magára vállalta az október 1-jén Abujában, Nigéria fővárosában történt, 12 ember halálát okozó merényletet is, nemrég felhívta a figyelmet arra, hogy a közeljövőben újabb támadásokra készül.

Címkékrobbantás