Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legjobb tudásuk szerint dolgoztak

Szöveg: Gavlik Péter alezredes |  2010. november 18. 9:53

Lassan végéhez közeledik az afganisztáni Mazar-e Sharifben települt Magyar Honvédség Nemzeti Támogató Elem (MH NTE) első váltásának küldetése. Az eddig elvégzett munkát összegezve elmondható: a katonák mindent megtettek a feladatok eredményes teljesítése érdekében.

A kontingens tagjai már azt számolgatják, hogy még hány napot töltenek távol a szeretteiktől, milyen munka vár még rájuk a hátralevő időben. Az NTE támogató részlege – a teljesség igénye nélkül – rövid összegzést készített az eddig elvégzett fontosabb feladatokról. A kontingenst azért hozták létre, hogy segítse, támogassa az Afganisztánban szolgáló magyar egységek, egyéni beosztásban szolgálatot teljesítő katonák munkáját, valamint elviselhetőbbé tegye a családjuktól több ezer kilométer távolságban dolgozó bajtársak mindennapi életét. A Nemzeti Támogató Elem a legjobb tudása szerint megfelelt e nemes feladatnak.

Együttműködve a Katonai Közlekedési Központ és a 64. Logisztikai Ezred

1595910313
szakembereivel, az NTE mintegy százhúsz tonna Magyarországról kiküldött anyagot fogadott és osztott el a hadszíntéren. A szállítást végrehajtó repülőgépek között egyaránt volt C-17, IL-76 és AN-124 típusú légijármű. A kontingens közel 750 katona hazajutását és visszajövetelét szervezte meg a szolgálatot teljesítők szabadságának ideje alatt, illetve az afganisztáni hadszíntéren a különböző bázisok között hatvanegy légi járattal 412 katona és 28 tonna hadfelszerelés szállítását hajtotta végre. Az NTE bérelt afgán tehergépjárművel, közúton tizenkilenc szállítást szervezett meg, saját eszközökkel hatot hajtott végre. Feldolgozott, illetve elkészített mintegy 7500 darab eszközutalványt, számtalan beszerzési eljárást írt ki és bonyolított le szinte az összes afganisztáni misszió részére.

A kontingens szakemberei a váltás közeledtével sem dőlhetnek hátra a képzeletbeli karosszékben. Most jön a munka dandárja. Meg kell szervezni, hogy a hadszíntéren maradó társaik méltó módon tudják eltölteni az ünnepeket szeretteiktől távol, illetve azt, hogy a szerencsésebb bajtársak hazajuthassanak szabadságukon a családjukhoz. Ha ez maradéktalanul teljesül, akkor a váltás után az NTE tagjai is szeretteik körében tölthetik végre az ünnepeket.

Fényképezte: Csanádi Zsolt törzsőrmester