Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túszul esett a megtámadott dán hajó legénysége

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 14. 16:33

Túszul ejtették a kalózok annak a dán teherhajónak a legénységét, amelyet szerdán támadtak meg az Ádeni-ölben – jelentette a Ritzau dán hírügynökség. A NATO kalózellenes műveletében részt vevő török katonák csütörtökön bukkantak rá a sodródó hajóra, de a fedélzetén nem találtak senkit. A hat tagú legénységet – két dán és négy Fülöp-szigeteki matrózt – a tengeri rablók „bázishajójukra” tuszkolták.

A dán külügyminisztérium ezt nem kívánta sem cáfolni, sem megerősíteni, vélhetően a túszok biztonsága érdekében.

Claus Bech, a Shipcraft hajózási vállalat igazgatója korábban azt mondta, hogy szerda délután az Ádeni-öböl „bejáratánál", Omán partjainál támadták meg a cég Leopard nevű hajóját, és kapcsolat a legénységgel megszakadt.

Nem tudni, hogy mit szállított a hajó, de a Shipcraft egyebek mellett veszélyes robbanóanyagok és lőszerek szállítására is vállalkozik. A hajón található egy páncélozott hajófülke, amely ablakait és ajtaját szögesdrót, illetve acéllemezek védik, és ahová a legénység egy kalóztámadás során visszavonulhat.

A szomáliai kalózok a világ egy legforgalmasabb tengeri útvonala mentén tevékenykednek, hatókörük már a Mozambiki-csatornáig és a Seychelle-szigetekig is elér. Az utóbbi pár évben dollármilliókra tettek szert a kereskedő hajókért cserébe kért váltságdíjakkal. 2009-ben a kalózok 130 hajót támadtak meg, ami 200 százalékkal több, mint 2007-ben. Jelenleg legalább 28 eltérített hajó van a birtokukban és 654 embert tartanak fogva.

CímkékNATO