Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az új év, új kihívásokat hozott a hadkiegészítőknek

Szöveg: Károlyi Tamás mérnök őrnagy |  2011. január 14. 15:26

Mozgalmasan indult az esztendő a debreceni toborzó és érdekvédelmi központban. Az ilyenkor szokásos pályaválasztási, iskolalátogatási kampány mellett jelentős ügyfélszolgálati leterheltséget jelent az önkéntes tartalékos rendszer iránt – a heti száz főt is meghaladó létszámú – érdeklődő tájékoztatása, regisztrálása.

A Hajdú-Bihar megyében lévő katonai szervezeteknél rendszeresített 209 önkéntes védelmi tartalékos beosztást már betöltötték, így egyelőre újabb felvételre nincs lehetőség, de reményeink szerint a jövő védelmi és műveleti tartalékosai között számíthatunk a most tájékoztatottak jelentős részére.

Sajnos az ügyfelek többségének nincs kellő információja a Magyar Honvédség tartalékos rendszeréről, így rendkívül fontos, hogy az érdeklődőket a témában jól felkészült, kellő türelemmel és empátiával rendelkező kollégák tájékoztassák, akik képesek a „valamit hallott" érdeklődőkben a megfelelő képet kialakítani az új rendszerről.

E cél érdekében és az önkéntes védelmi tartalékos katonák ügyeinek intézésével, behívásával, átadásával járó feladatokkal kapcsolatban került sor január első napjaiban a feladatot ellátó állomány módszertani felkészítésére és az önkéntes tartalékosokkal foglalkozó jogszabályok feldolgozására.

Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a központ alapvető feladata, hogy a békeidőszak toborzó, érdekvédelmi és katonai igazgatási feladatai mellett, rendkívüli állapot idején, illetve az országgyűlés döntése alapján megelőző védelmi helyzetben sorozó központként működve biztosítsa a hadköteles állomány behívását a katonai szervezetek kiegészítése céljából. Ezért a „Feltöltés 2010" szimulációs hadkiegészítési gyakorlat tapasztalatait felhasználva folytatódik az állomány felkészítése a hadköteles adatbázis kezelésére és a sorozó bizottságok működtetéséből adódó feladatok szakszerű végzésére.

Fotó: Várkonyi Zsolt főtörzsőrmester