Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem szűnnek a zavargások Tunéziában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 14. 14:12

Tunéziában tovább tartanak a heves tiltakozó megmozdulások, és már a fővárosban is van halálos áldozata a tüntetők és a rendőrök közti összecsapásnak. Csütörtökön Tunisz központjából lövések hallatszottak és füst szállt fel a házak közül. A tiltakozó megmozdulások a város üzleti negyedében, a központi bank és a belügyminisztérium környékén zajlottak.

Szidi Búzid városban, ahol három hete az utcai megmozdulások elkezdődtek, hét-tízezer ember vonult az utcára. A tüntetők már nemcsak munkalehetőséget, hanem szólásszabadságot, gyülekezési szabadságot és más szabadságjogokat is követelnek.

Az este nyolctól reggel hatig tartó kijárási tilalom ellenére az éjszaka folyamán több tüntetés is volt a fővárosban, és ezek egyikén a rendőrök agyonlőttek egy 25 éves férfit. Megsebesült a lábán egy amerikai újságíró is. A tüntetéssorozat halálos áldozatainak pontos száma nem ismeretes; a kormány 23 halottról beszél, de emberi jogi szervezetek szerint 40-50 körül van a megöltek száma.

Délután az európai turisták által kedvelt Hammámet tengerparti üdülővárosra is átterjedt a zavargás: a tüntetők törtek-zúztak, de sérülésekről nem érkezett jelentés. A köztársasági elnök egyik közeli emberének a rezidenciáját teljesen kifosztották, s a falára felírták: Halál ben Alira (az elnökre).

Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a sok áldozat „eltúlzott intézkedések következménye". Pillay egyebek között mesterlövészek bevetésére utalt.