Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megemlékezés a doni tragédiáról Hajdúböszörményben

Szöveg: honvedelem.hu / haon.hu |  2011. január 14. 13:05

„Tragédiák sorozata Magyarország évezredes története, hazánkat külső hatalmak akarták eltörölni, a magyarság mégis létezik, élni tud” – kezdte beszédét a Himnuszt követően Kiss Attila polgármester, országgyűlési képviselő a második világháború áldozatai és a 2. magyar hadsereg doni katasztrófájának emlékére rendezett mécsesgyújtáson Hajdúböszörményben január 12-én, szerdán.

A város első embere rövid történelmi visszatekintőjében felelevenítette, hogy 1942 nyarára érkeztek katonáink a keleti hadszíntérre, elsősorban Kurszk közelébe, ám hangsúlyozta, a 200 ezer fős magyar hadsereg felszerelése elmaradt a korabeli nemzetközi színvonaltól, foglyai lettek az orosz télnek, s az ellenségnek. A legnagyobb veszteségeket 1942-1943 telén szenvedték, a január 12-én meginduló szovjet támadás pedig végképp felmorzsolta a váltást váró, elcsigázott honvédekből álló sereget. „Mind hősök voltak, akik ott harcoltak" – hangsúlyozta a polgármester.

A művelődési központ mögött található második  világháborús emlékmű számunkra temető is, hiszen sok böszörményi, környékbeli család vesztett el apát vagy fiút a Donnál, s ma sem tudjuk, pontosan hol nyugszanak – mondta Kiss Attila, majd azzal folytatta, éppen húsz éve annak, hogy január 12. Hajdúböszörményben is emléknap, ugyanis Varga Imre szobrászművész 1991-ben alkotta az Európa stilizált térképe fölött fájdalommal és gyásszal áthatott arcú álló női alakot, amely körül réztáblákon a hajdúböszörményi áldozatok névsora látható.

Sem a felejtés, sem a harag nem hoz feloldást, nem feledkezhetünk meg a gyötrődőkről – fogalmazott Loment Péter református lelkipásztor az emlékezők előtt.