Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűz és víz

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: Németh Szilvia őrnagy és a szerző felvételei |  2022. május 5. 16:59

Idén – első alkalommal - az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ rendezte meg az MH Tűzoltó Szakmai Versenyét, nyolc csapat részvételével. A május 2-4-e között lezajlott veszprémi versenyen csapatban és egyéni kategóriában is megmérették magukat a tűzoltók.

14

A már-már hagyományos tűztálcás oltási feladat mellett a tűzoltó alegységgel rendelkező alakulatok egységeinek és a meghívott csapatoknak elsőként elméleti teszten kellett számot adniuk tudásukról. A verseny ezt követően száz méteres (és négyszer száz méteres) tűzoltó akadálypálya leküzdésével folytatódott, majd következhetett a tömlőcipelés és a műszaki mentés. Előbbi során teljes tűzoltó-felszerelésben közel 80 kilogrammos szimulált sérültet kellett biztonságos távolságra húzni az elképzelt tűztől. A küzdelmek komplex, MAN tűzoltójárműhöz kapcsolódó tömlő-szerelési és tűzoltási feladattal zárultak.

1

A csapatversenyt a meghívott vendégként résztvevő Veszprémi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság alakulata nyerte, megelőzve sorrendben az MH Anyagellátó Raktárbázis, Bázisparancsnokság és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis tűzoltó katonáit. Egyéni kategóriában Geiger Máté tűzoltó őrmester (Veszprémi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság) diadalmaskodott. A második helyet Zolnai András őrmester, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonája szerezte meg, míg harmadik helyen az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison szolgáló Paluch Róbert főhadnagy végzett. A legjobb műszaki mentés különdíját szintén a Veszprémi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata zsebelte meg. A szervezők a legjobb tűzoltás különdíját Sulyok Barnabás szakaszvezetőnek, az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonájának ítélték oda, míg a legjobban szereplő csapatnak az MH Anyagellátó Raktárbázis, Bázisparancsnokság csapata bizonyult.