Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűz és víz!

Szöveg: Demény Andrea szkv. |  2009. augusztus 12. 13:51

A szabályoknak megfelelően a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár helyőrségi lőterén az éleslövészetre szállítandó a D-20-as lövegek hátrasiklást fékező berendezéseinek vizsgálatát, a vízlövést hajtotta végre a Harci Támogató Zászlóalj kijelölt állománya. A különleges feladat során a töltet nem más, mint a gránát súlyának megfelelő mennyiségű víz.

2009. májusában a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár helyőrségi lőterén a Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ szakállománya vizsgálta a fegyverek kezelőit, a lőgyakorlatok vezetőit, valamint a felkészülő állományt érő, lövészetek során keletkező zajterhelést.

Ez a vizsgálat csak azokra a rendszeresített fegyverekre terjedt ki, melyek a szomódi lőtéren használhatóak, ám a tüzérségi lőfegyverek által keltet zaj, nagy űrméretük és lőtávolságuk miatt ezen a honvédségi területen nem mérhető.
Ennek érdekében a dandár biztonságtechnikai alosztálya a harci támogató zászlóaljjal együttműködésben szervezte meg a hó végén levezetésre kerülő tüzérségi éles lövészetet, melyen a nagy űrméretű fegyverek zajterhelésének vizsgálata zajlik le.

1595890215
 

A tüzérek igen csak megdolgoztak a sikeres végrehajtásért, hiszen a löveg harchoz tétele után mindegyik tarackkal próbalövést végeztek, majd alacsony, közepes, és magas irányzékálláson hajtották végre a lőfeladatot.
Ez nem kis munka, hiszen a fegyver biztonságos rögzítése, az irányzék beállítása, melyre néha bizony rá kell segíteni, a hungarocell dugó és a töltet behelyezése is jelentős izommunkát igényel. A vízlövés remek alkalmat nyújt arra, hogy a löveg kezelőszemélyzete összekovácsolódjon, begyakorolja, és elsajátítsa a fegyver gyors tűzkész állapotba hozását, és az éleslövészet zökkenőmentesen végrehajtásra kerüljön.

1595890215