Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűz pusztított a brazil repülőgép-hordozón

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2012. február 27. 12:03

Február 22-én, szerdán hajnali 3 óra körül tűz ütött ki a brazil haditengerészet egyetlen hadrendben álló, Sao Paulo névre keresztelt repülőgép-hordozóján. Információk szerint a lángok a matrózok alvóhelyén csaptak fel, akik közül ketten nem tudták időben elhagyni a tűz keletkezésének helyszínét.

A repülőgép-hordozó az esetet követően az Ilha de Cobras (Rio de Janeiro, Guanabara-öböl) haditengerészeti bázison kötött ki. A két sérült közül az egyik hajnali 5 óra körül életét vesztette, a másik megégett matrózt a Marcilio Dias haditengerészeti kórházba szállították: az orvosok szerint állapota kielégítő. A tűzben egy további matróz is megsérült, azonban csak a talpán szenvedett kisebb égési sérüléseket, melyek ellátása után már el is hagyhatta a kórházat. A brazil haditengerészet bejelentése szerint a tüzet sikerült időben megfékezni, nem terjedtek szét nagyobb területen, így a hajóban nem esett jelentősebb kár.

Brazília 2000-ben írta alá azt a szerződést, melynek értelmében megvásárolták Franciaországtól a Foch névre keresztelt repülőgép-hordozót. A közel 1400 fős személyzetű, több mint 32 ezer tonna vízkiszorítású hadihajó „Sao Paulo" néven 2001 februárjától kezdte meg szolgálatát a brazil haditengerészet állományában. A franciáknál a Charles de Gaulle hordozó váltotta a Brazíliának értékesített Foch-ot.

1595932015