Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kirgiz elnök orosz katonai bázis bezárását lebegteti

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 27. 13:06

Nem tartja kizártnak a Kirgizisztánban lévő orosz katonai bázis bezárását, a manaszi amerikai légi bázis felszámolásának időpontját pedig 2014-re tette Almazbek Atambajev államfő, aki a Golosz Rossziji rádiónak nyilatkozott február 25-én, szombaton.

A kirgiz elnök az orosz állami vezetőkkel pénteken lezajlott megbeszéléseit követően adott interjút. Nehezményezte, hogy – mint mondta – a Kantban lévő orosz bázis nem fizet bérleti díjat. Elmondta, hogy a Biskek szerint körülbelül 15 millió dolláros adósság kérdését felvetette Dmitrij Medvegyev orosz államfővel folytatott tárgyalásán.

Kirgizisztán 2010-ben négyszeresére emelte a területén állomásozó orosz katonai egységek számára a bérleti díjat. Oroszországnak így 15–18 millió dollárt kellett volna fizetnie a kirgizisztáni katonai létesítmények használatáért a korábbi 4,5 millió dollár helyett, ami több volt, mint amit a Pentagon fizetett akkor Biskeknek a manaszi amerikai bázisért.

Az orosz hadsereg négy bázist használ Kirgizisztán területén: a kanti repülőteret, az Isszik-Kul tavon egy, a tengeralattjáró torpedók kísérletezésére alkalmas bázist, egy kommunikációs központot Kara-Baltában és egy szeizmológiai állomást a déli Dzsalal-Abad megyében. A legfontosabb objektum a Biskek melletti kanti légi bázis.

Az Atambajev által még miniszterelnökként megígért orosz-kirgiz projektekből nem lett semmi. Biskek és Moszkva arra készült, hogy a Kirgizisztán területén lévő orosz katonai objektumokat egy támaszponton vonják össze.

A Golosz Rossziji szombati adásában a kirgiz államfő a manaszi amerikai légi bázissal kapcsolatban kifejtette: 2014 után a repülőtéren nem kívánatos a külföldi katonák jelenléte.

„A bázist nem szabad Irán ellen használni, a Teheránnal lehetséges konfliktus miatt ki kell zárni azt a lehetőséget, hogy az egyébként polgári repülőteret katonai célokra vegyék igénybe. A külföldi katonák távozását a polgári repülőtérről Kirgizisztán fővárosa és polgári lakossága védelme indokolja" – mondta az elnök.

A Biskekhez közeli amerikai légi támaszpontról még a 2010-ben megbuktatott kirgiz államfő, Kurmanbek Bakijev írta alá a szerződést, holott azt megelőzően arra tett ígéretet Moszkvának, hogy bezárja a bázist. Ez a támaszpont alapvető fontosságú az Egyesült Államok afganisztáni hadműveletei szempontjából.