Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztáni misszió előtt: április végéig tart a felkészítés

Szöveg: Szűcs László |  2012. február 27. 14:19

Félidejénél tart az MH Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) nyolcadik váltásának misszió előtti felkészítése. A Tatán zajló kiképzésen jelenleg még csak a magyar katonák vesznek részt, az amerikaiak március közepén csatlakoznak a kontingenshez.

1595932016
Hamarosan megkezdi misszió előtti felkészítésének „második félidejét" az MH OMLT nyolcadik váltása. Mint azt Tóth István őrnagytól, a kontingens tervezett parancsnokától – a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár lövészzászlóaljának parancsnokhelyettesétől – megtudtuk: a műveleti tanácsadó és összekötő csoportba jelentkezett magyar katonák november eleje óta készülnek a veszélyes afganisztáni misszióra. Már túl vannak a németországi felkészítésen, legutóbb pedig a tatai dandár szomódi helyőrségi lőterén teljesítették a számukra előírt szituációs lőgyakorlatokat. Az egyéni rendszeresített és kollektív gyalogsági fegyverekkel végrehajtott lőgyakorlat célja egyébként az volt, hogy a katonák gyakorolják a tüzelés fogásait és felmérjék a felkészültséget a valóságot legjobban megközelítő helyzetekben. (Felvételeink ekkor készültek!)

Tóth őrnagy elmondta: az afganisztáni misszióra jelenleg 65 magyar katona készül, közülük azonban nem mindenki utazik majd ki a műveleti területre, van aki tartalékként Magyarországon marad. A kontingens személyi állományának többsége a tatai Klapka-dandár katonája, de többen érkeztek a felkészülésre Szentesről, a műszaki ezredtől, Várpalotáról, az MH Bakony Harckiképző Központból, illetve a szolnoki alakulatoktól is. A csapat egy része számára már nem is lesz ismeretlen az afganisztáni feladat, hiszen korábban már jártak az OMLT-ben vagy más, az ázsiai országhoz köthető missziókban.

A magyar katonák májustól kezdődő féléves külszolgálatukat ezúttal is az amerikai Ohiói Nemzeti Gárda kijelölt alegységével hajtják végre. Az amerikai kiképzők – a tervek szerint – március közepén csatlakoznak a felkészítéshez – tette hozzá az OMLT nyolcadik váltásának parancsnoka, akitől megtudtuk azt is, hogy a kontingens kiképzése egészen április végéig tart.

1595932016
 
1595932016
 

 Fotó: Demény Andrea hadnagy