Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűz ütött ki egy amerikai atom-tengeralattjáró fedélzetén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 25. 20:42

Tűz ütött ki egy amerikai támadó atom-tengeralattjáró fedélzetén az Egyesült Államok egyik kikötőjében – jelentette be május 24-én, csütörtökön a haditengerészet.

A közlemény szerint csak könnyebb sérülések történtek. A baleset helyszíne Maine állam egyik hadikikötője volt. A jelentés szerint az atomreaktor érintetlen maradt, és két hónapja nem is üzemelt. A Los Angeles osztályú, Miami nevű hadihajó felújítás alatt állt. A tűz helyi idő szerint szerda délután tört ki, és csütörtök hajnalban oltották el.

A második tengeralattjáró-csoportosítás parancsnoka, Richard Breckenridge ellentengernagy által kiadott közlemény szerint károk keletkeztek a parancsnoki állásban és a legénység szállásán. A hét sérült – három kikötői tűzoltó, két civil tűzoltó és két tengerész – jó állapotban van.

Az ellentengernagy egy sajtótájékoztatón hősiesnek minősítette a tűzoltásban részt vevők teljesítményét, tekintettel a „rendkívüli hőségre és füstre". A felújítás alatt álló tengeralattjáró torpedókamrájában nem voltak fegyverek – mondta az admirális. A tűz okát még nem tudják. A tájékoztatásból nem derült ki, hogy hányan voltak a hadihajón, amikor a baleset bekövetkezett.

A Miamit 1990-ben bocsátották vízre. Legutóbbi útjáról márciusban érkezett a kikötőbe, miután öt hónapot töltött a Földközi-tengeren. Ennek a hajóosztálynak a feladata többek között a repülőgép-hordozók és a nukleáris csapásmérő tengeralattjárók védelme, valamint a felderítés.