Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ha megbetegszik a katona – Koszovóból jelentjük

Szöveg: Szűcs László |  2012. május 26. 8:02

Egy külföldi katonai misszióban, Magyarországtól távol az egyik legfontosabb feladat a katonák egészségügyi ellátása. A Koszovó fővárosában, Pristinában települő MH KFOR Kontingensnél ezt a munkát egy jól felszerelt egészségügyi központ végzi, amelyben a magyarok mellett portugál katonák is dolgoznak.

Mindennap van rendelési idő az MH KFOR Kontingens egészségügyi központjában, bár szerencsére ritkán van szükség az itt szolgáló egészségügyi személyzet – egy orvos, három szakasszisztens, egy raktáros, valamint a mentőgépjármű-vezetők – szaktudására. A magyarok az egészségügyi központ rendelőjének és irodáinak helyet adó konténerkomplexumot a portugálokkal együtt használják, mindkét egészségügyi szakszemélyzet saját kontingensének katonáit látja el – feltéve, hogy arra szükség van…

A Slim Lines tábor egészségügyi központja ROLE–I-es szintű egészségügyi ellátásra alkalmas, ami azt jelenti, hogy a foglalkozás-egészségügyi alapellátást itt maradéktalanul megkaphatják a magyar katonák – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére dr. Nemes János orvos őrnagy.

A központ parancsnokától megtudtuk azt is, hogy az orvosi rendelő nagyon jól felszerelt, műszerezettsége kitűnő, szinte bármilyen betegséget képesek itt diagnosztizálni és ellátni. De ha mégis előfordulna olyan eset, amelyhez szükséges lenne a szakorvosi segítség, akkor a dél-koszovói Prizrenben működő német tábori katonai kórházba szállítanák át a magyar pácienseket, ahol ROLE–III-as, azaz a legmagasabb szintű orvosi ellátásban tudják őket részesíteni. Mivel fogorvosi rendelője sincsen a pristinai katonai bázisnak, a fogászati betegeket is Prizrenbe szállítják – tette hozzá a magyar kontingens orvosa.

Nemes doktortól megtudtuk azt is, hogy a kontingens katonái között szerencsére nagyon ritkán üti fel a fejét komolyabb betegség. Köszönhető ez annak, hogy a misszióba történő kiutazás előtt komoly egészségügyi alkalmassági vizsgálaton esik át az állomány. Persze a februári kiérkezést követően az évszaknak megfelelő szezonális betegségek – elsősorban felső légúti megbetegedések – előfordultak, ezeket azonban könnyen lehetett kezelni. Mindezek mellett eddig mindössze néhány, kiképzésből vagy sportolásból eredő sérülést kellett ellátniuk – szerencsére egyik sem volt olyan súlyos, hogy emiatt haza kellett volna küldeni a katonát a műveleti területről.

Az egészségügyi részleg munkatársainak nagyon fontos feladatuk, hogy a közös portugál−magyar KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj magyar lövészszázadában szolgáló katonák műveleti tevékenységét is biztosítsák, azaz minden táboron kívüli feladatra az orvos vezette egészségügyi szakszemélyzetnek is el kell kísérnie a magyar békefenntartókat – tudtuk meg dr. Nemes János őrnagytól, aki elárulta azt is: egészségügyi területen is nagyon jó az együttműködés a magyar és a portugál katonák között.

 Fotó: Rácz Tünde