Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Tűz van!”

Szöveg: Kálmánfi Gábor | Fotó: a szerző felvételei |  2024. március 22. 8:47

A fenti kiáltásra a gyakorlaton a veszprémi „Szikla” különlegesen képzett tűzoltó állományából két katona már gurítja is a tömlőt, összekapcsolják az elemeit, megjelenik a vízsugár, a lángok pedig hamarosan kialszanak.

20240321_Vilmapuszta_tűzoltási_gyakorlat_KG (8)

Az MH Légi Műveleti és Irányítási Központ Speciálisan Erősített Létesítménye - közismert nevén a Szikla – nem csak azért különleges, mert ez a légi hadműveleti irányítás szíve, hanem azért is, mert a föld alatti építmény jellegénél fogva vészhelyzet esetén is speciális képességeket követel a tűzoltóktól.

Hutflesz Zoltán főhadnagy, Szikla üzemeltető század parancsnoka elmondta, hogy zárt térben kell dolgozniuk, ahol folyamatos az áramellátás.

„Tehát például tűz esetén nem tudunk úgymond szakaszolni, végig feszültség alatt kell az oltást végeznünk. További nehezítő körülmény, hogy a zárt térben a meleg füst is benn ragad, ami egyrészt mérgező, másrészt egy idő után akár több száz Celsius-fokra is megemelheti a hőmérsékletet” – tette hozzá.

Mivel a Sziklában az év minden napján, 0-24 órában folyamatos a szolgálatellátás, a tűzoltók nem tudnak a létesítményben gyakorolni. Éppen ezért a városhoz közeli Vilmapusztán igyekeztek modellezni az esetleges katasztrófa-helyzetet: tálcatűz oltása mellett, beomlott födémet, gerendát távolítottak el műszaki eszközökkel, majd füsttel telített helyiségben kutattak fel sérültet.