Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzben edződtek – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2020. szeptember 12. 14:42

Tíz évvel ezelőtt az afganisztáni Baghlan tartományban két olyan eseményre is sor került, amelyek meghatározó jelentőséggel bírnak a honvédség rendszerváltozás utáni történetében: 2010. augusztus 23-án egy magyar konvojt ért támadás, ami sajnos két katonánk életét követelte. Szűk egy hónappal később, az afganisztáni választások idején pedig lezajlott a shahabuddini csata, amelyben a helyi kormányerők felkészítését végző magyar mentorcsoport is helytállt.

202009_Magyar_Honvéd_borító

A NATO és az afgán kormányzat tisztában volt azzal, hogy a 2010. szeptember 18-ra meghirdetett parlamenti választásokat a tálibok megpróbálják ellehetetleníteni. A katonai és a politikai vezetők egyaránt úgy gondolták, az ellenállók erősebb jelenlétéről ismert déli és keleti tartományok lesznek az összetűzések igazi gócpontjai, ám végül az északi Baghlan tartományban található Shahabuddin térségében alakultak ki a legvéresebb küzdelmek.

A háromnapos – szeptember 16–18. között megvívott – shahabuddini csatáról Magyarországon kevesen tudnak és eddig csupán két publikáció született a témában: Szlankó Bálint afgán katonák elbeszélése alapján írt a történtekről, míg Wagner Péter 2012-ben egy tanulmányt szentelt az összecsapásnak, alaposabban részletezve az afgán erők és a velük szövetséges koalíciós csapatok, valamint a tálibok műveleteit. Külön említést tesz a Bag-e Shamal-i egykori iskola területén bekerített magyar katonákról, akik a mellettük harcoló afgán kormányerőkkel együtt fontos szereplőivé váltak a szeptember 18-i eseményeknek.

A korábban tanintézetként működő épületet az Afgán Nemzeti Haderő (Afghan National Army – ANA) előretolt bázisként (combat outpost – COP) használta. Ott átlagosan 40 katona teljesített szolgálatot, könnyűfegyverzettel; arzenáljuk legnagyobb tűzerőt képviselő darabja egy 81 milliméter űrméretű – támadó feladatokra is alkalmas – aknavető volt. Ez a katonai erő tartotta ellenőrzése alatt a közeli Uranus utat; feladatuk során a rendőrök támogatására is számíthattak, akiknek pedig az ANA tagjai nyújtottak segítséget, amennyiben valamelyik állásukat támadás érte.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 11-én megjelent számában!