Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzoltásban segítenek a katonák az ország több pontján

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, bama.hu |  2022. augusztus 18. 20:07

Katonai helikopterekkel segíti a Magyar Honvédség a szárazság okozta tüzek oltását. Augusztus 18-án Táborfalva és Pécs környékén is bevetették az úgynevezett „Bambi Bucket”-et.

Táborfalva_tűz (2)

A nagy hőség miatt augusztus 18-án, a déli órákban a Táborfalván lévő gyakorlótéren lángra kapott az aljnövényzet. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelzését követően a Magyar Honvédség Mi-17-es helikoptere az úgynevezett „Bambi Bucket” - el bekapcsolódott a tűz terjedésének megfékezésébe.

Táborfalva_tűz (7)

A hosszú ideje tartó szárazság miatt az ország déli részén, a baranyai Pécs környékén is nagy területen ég a száraz növényzet. Az állampolgárok segítségére ez esetben is elindult egy honvédségi helikopter, hogy ott is bekapcsolódjon az oltási feladatokba.

Hazánkban is előfordulnak olyan vészhelyzetek - mint a mostani is -, amelyek során a nehezen megközelíthető, szabadtéri helyszíneken keletkezett tűzesetekhez nem elegendőek a földi tűzoltó egységek. A Magyar Honvédség a Mi-17-es helikopterek segítségével tudja ilyen esetekben biztosítani a légi tűzoltás képességét, amelyekre felszerelhető a „Bambi Bucket” elnevezésű eszköz. Ezt a több ezer liter víz szállítására alkalmas berendezést a helikopter aljához rögzítik, és tűzoltó járműből, vagy közeli víztározókból, tavakból töltik fel. Ennek köszönhetően a repülőeszköz jelentős mennyiségű vízzel, nagy területen képes eloltani a keletkezett tüzet.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye.