Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzoltási gyakorlatot tartottak a székesfehérvári helyőrségben

Szöveg: Király Zoltán főtörzsőrmester | Fotó: a szerző felvételei |  2020. október 25. 14:18

Tálcatűzoltási gyakorlatot tartottak az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 17. Területvédelmi Zászlóalj speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonáinak. A kiképzést a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a székesfehérvári tűzoltó-parancsnokság szakszemélyzetének felügyelete mellett rendezték meg.

Székesfehérvár_tűzoltási_gyakorlat (5)

Az elméleti oktatás során a tartalékosok megtanulták, miként kell égő személyt járműből, illetve épületből menteni, valamint hogyan kell eloltani az égő ruházatot. Megismerkedtek továbbá a habbal- és a porral oltó készülékek hatásfokával szilárd, illetve folyékony felületen. A tűzoltás gyakorlati részében a tűzoltók vízzel töltöttek meg egy fémtálcát, amelynek felületére benzin és gázolaj keveréket öntöttek. A katonák így tapasztalhatták meg, hogy mire kell figyelni, amikor tüzet olt valaki szabadtéren, nagy hőhatás mellett, váltakozó széliránnyal. A kiképzés során a hangsúlyt az oltómozdulatok, valamint a porral oltó készülék használatának elsajátítására fektették.

Geiger Zoltán tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő előadást tartott a szervezeti struktúráról, az eljárásrendekről, majd bemutatta a vonuló tűzoltók technikai eszközeit is. A magasból mentő emelőkosaras létraszeren a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos katonák megtapasztalhatták, hogy milyen, amikor 25 méteres magasságban állva szél mozgatja alattuk a szerkezetet. Mindezek mellett, megismerkedtek a tűzoltóság új, erdőtüzek oltásánál hatékony – katonai felhasználásra tervezett – KOMONDOR típusú műszaki-mentő gépjárművel.

GALÉRIA