Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszünet a Gázai övezetben?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 8. 13:49

A Gázai övezetben hatalmon lévő Hamász iszlamista szervezet megállapodott az övezet többi palesztin fegyveres csoportjának többségével abban, hogy áprilsi 7., csütörtök estétől tűzszünetet tartanak Izraellel szemben – közölte a Hamász belügyminisztériuma. A Hamásszal szövetséges Iszlám Dzsihád mozgalom egy neve elhallgatását kérő képviselője megerősítette: értesítették a palesztin csoportokat, hogy csütörtök este tűzszüneti időszak kezdődik. „Tudjuk, hogy ezt a döntést – arab országokkal való konzultáció után – annak érdekében hozták, hogy megállítsák a Gáza elleni izraeli terjeszkedést” – mondta az illető.

A tűzszünetről szóló döntést megelőzően sem szüneteltek a palesztin fegyveresek és Izrael egymás elleni támadásai. Először palesztin fegyveresek kilőttek egy harckocsi-elhárító rakétát izraeli területre, és ez eltalált egy iskolabuszt, megsebesítette annak sofőrjét és egy diák utasát. A fiú állapota válságos. A támadás elkövetőjeként a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok jelentkezett. Izraeli páncélosok ezt követően tüzet nyitottak a gázai határon át, és a támadásban legalább három palesztin meghalt. Helikopterekből is lövéseket adtak le gázai célpontokra.

Mahmúd Abbász palesztin elnök viszont a Wafa hivatalos palesztin hírügynökség által idézett nyilatkozatában felszólította a nyugati országokat, hogy azonnal lépjenek fel a Gázai övezet elleni izraeli támadások – Abbász fogalmazása szerint agresszió – beszüntetése érdekében. A palesztin radikálisokat pedig arra intette, hogy ne adjanak ürügyet Izraelnek a Gázai övezet elleni csapásmérésekre.

Újabb izraeli légicsapás

Meghalt a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres szárnyának két tagja, egy pedig megsebesült április 8-án, pénteken reggel egy újabb izraeli légicsapásban a Gázai övezet déli részén, Hán-Júnisz közelében – közölték palesztin orvosi források és maga a szervezet.

A támadás az izraeli határ közelében fekvő Huzaát érte, megölve az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok két tagját – olvasható a szervezet közleményében. Az orvosi források szerint ezzel már hét halálos és 37 sebesült áldozatuk van az izraeli légi és tüzérségi akcióknak. A hét halott között öt fegyveres volt, rajtuk kívül egy rendőr és egy civil vesztette életét.

Az izraeli támadások annak megtorlására indultak, hogy előző nap egy harckocsi-elhárító rakéta, amelyet az övezetből lőttek ki, Dél-Izraelben eltalált egy iskolabuszt, megsebesítve egy 16 éves diákot és a sofőrt. A fiú eszméletlen állapotban fekszik egy izraeli kórház intenzív osztályán.

A rakétatámadást a Hamász fegyveres szárnya vállalta magára. A radikális szervezet azután csütörtök éjféltájban – miközben a Gázai övezetet robbanások rázták meg – tűzszünetet hirdetett, de az izraeli csapások folytatódtak Hamász-létesítmények és csempészalagutak ellen.

Izraelben pénteken zárva maradt néhány iskola a Gázai övezet közelében a diákok biztonságát féltve. Matan Vilnai, a hazai front védelmével megbízott kabinetminiszter azt mondta a katonai rádióban, hogy Izrael „felőrlő háborút" kezdett a rakéta- és aknatámadások ellen. „Úgy cselekszünk, ahogy megfelelőnek látjuk, hogy az ilyen tüzérségi támadások ne folytatódjanak, és a mögöttük állók megbánják azokat" – mondta.