Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hűséggel a nemzetért

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. április 8. 12:53

A magyar államiság jelképét, a Szent Koronát (régmúlt idők megnevezésével: sacra corona regni Hungariae) és a koronázási jelvényeket április 25-től ismét katonák, honvéd koronaőr tisztek és tiszthelyettesek őrzik. A Honvéd Koronaőrség, a haderő új alegysége hivatalosan és ünnepélyesen e napon – új alkotmányunk kihirdetésének napján – veszi át a nemes szolgálatot a Köztársasági Őrezred koronaőrző őrségétől.

– Hadd idézzek egy tételt egy leltári jegyzékből: „Egy darab aranyból készült korona, 19 zománcképpel, drágakövekkel, igazgyöngyökkel díszítve, zárt, csúcs- és csüngő díszekkel. Átmérője: 21,3, illetve 20,3 centiméter."

– Én meg hadd mondjam a többit emlékezetből: egy jogar, egy országalma, egy palást…

Kun Szabó István ezredes, a Honvéd Koronaőrség kijelölt parancsnoka gépészmérnökhöz, repülőműszaki katonaemberhez illő precizitással folytatta az 1978-ban felvett, a magyar korona és a koronázási ékszerek szakértői szemléjén készült leltár tételeit.

Majd így fogalmaz:
– A Szent Korona és a koronázási jelvények őrzését évszázadok óta katonáira bízta a nemzet, és hatvanhat év múltán, ezt tette most is. A Magyar Honvédség tehát igen megtisztelő, nemes feladat előtt áll, amelyet jelmondatunk – Hűséggel a nemzetért – szellemében fogunk ellátni.

Évezredes szolgálat

A Honvéd Koronaőrség kijelölt parancsnokával még első állománygyűlésük pillanataiban, alig néhány héttel a nemes feladat átvétele előtt beszélgettünk. Mi tagadás, beleborzongtam. Mert hát az új idők új koronaőr ifjainak nem csak a hatvanhat esztendővel ezelőtt elejtett fonalat kell felvenniük! Évezredes szolgálat ez. Évszázadok jeles koronaőreinek, koronaőrző katonáinak példája áll előttük.

(Írásunkat teljes terjedelmében a Magyar Honvéd magazin április 8-án megjelenő számában olvashatják el!)