Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetett az Afrikai Unió elnöke Etiópiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. október 17. 19:41

Azonnali és feltétel nélküli tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetett az Afrikai Unió (AU) elnöke október 16-án, vasárnap, hogy véget lehessen vetni az etiópiai Tigré tartományban két éve zajló fegyveres konfliktusnak a kormány csapatai és a lázadók között.

Moussa Faki, az AU elnöke kijelentette, hogy aggodalommal figyeli a Tigrében egyre nagyobb méreteket öltő konfliktust. Közleményében azonnali, feltétel nélküli tűzszünetre és a humanitárius szolgáltatások újraindítására szólította fel a szemben álló feleket. Egyelőre egyik fél sem válaszolt a felhívásra. De az etióp kormány korábban közölte: hajlandó részt venni az Afrikai Unió (AU) égisze alatt megrendezendő béketárgyalásokon, és szeptember közepén már a tigréi lázadók is jelezték, hogy készek tárgylóasztalhoz ülni. A szembenálló felek közötti fegyveres harcok 2020 végén kezdődtek.

A konfliktusnak már több ezer polgári áldozata volt, és millióknak kellett elmenekülniük otthonaikból. A béketárgyalások október elején indultak volna az Afrikai Unió vezetésével, ám logisztikai okok miatt elhalasztották.