Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzzel szemben

ABV kiképzés az új kihívások tükrében

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Füzes Judith |  2023. június 2. 12:52

Napalmmal begyújtott harcárkot homokkal, harcjárművet porral oltóval, egy égő embert imitáló bábut pedig tűzoltó lepellel kellett eloltaniuk azoknak a katonáknak, akik május végén-június elején ABV (atom, biológiai és vegyi) kiképzésen vettek részt Ócsán.

Az MH Szárazföldi Parancsnokság alárendelt alakulatainak állományából lövész, tűzszerész és műszaki felderítő katonák is részt vettek az MH Ludovika Zászlóalj ócsai kiképzőbázisán megtartott módszertani szakfelkészítésen, amit az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred oktatói tartottak részükre.

Az első napon az elméleti oktatásé volt a főszerep, melynek keretében a résztvevők megismerkedtek többek között a nukleáris elrettentés fogalmával, a megnyerhető atomháború koncepciójával, valamint a nukleáris fegyverek alkalmazási lehetőségeivel. Továbbá - napjaink háborúinak gyújtófegyverei mellett - ismereteket szereztek az elmúlt években bevetett vegyifegyverekről és azok alkalmazási körülményeiről; a szíriai polgárháborúban alkalmazott klórbombákról, az ISIS módszereiről, valamint a Skripal gyilkosságnál használt novicsokról. A védőruha állapotának ellenőrzése miatt a gyakorlati foglalkozások sora gázsátorgyakorlattal indult. Itt a résztvevőknek szűrőbetét csere után le kellett venniük a gázálarcot a – szemüket és orrnyálkahártyájukat maró – CS könnygázzal elárasztott helyiségben.

20230601_Ócsa_FJ (17)

Ezt a mozzanatot három állomásból álló gyakorlatsorozat követte: napalmmal begyújtott harcárkot homokkal, harcjárművet porral oltóval, illetve egy égő embert imitáló bábut tűzoltó lepellel kellett eloltaniuk a katonáknak. E feladatok szolgáltak a komplex tűzakadálypályára való felkészülésül, amelynek elemeit a katonáknak tűzcsoportokat alkotva kellett leküzdeniük. Végül pedig, az ABV egészségügyi kiképzés részeként, szennyezett területről kellett kimenteniük, majd ellátniuk sérült társukat. A gyakorlaton az oktatók bemutatták az alakulat legújabb felszereléseit is: a Blauer típusú védőruhát és az Avon Protection által gyártott FM53-as gázálarcot, a hozzá tartozó légzésrásegítővel és oxigénpalackkal.

Mészáros Zalán százados, az MH Sodró László 102. Vegyiharc Ezred tisztje, a kiképzést vezető parancsnok kifejezetten sikeresnek értékelte a kiképzést, hangsúlyozva, hogy a hatalmas hőség ellenére is kiemelkedő teljesítményt nyújtott mindenki és az összes feladatot koncentráltan hajtották végre. A második nap gyakorlati foglalkozásait megtekintette Gajó Péter főtörzszászlós, az MH Szárazföldi Parancsnokság vezénylőzászlósa is.