Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

U-2-esekkel vadásznak a törökök a kurd szakadárokra

Szöveg: JETfly |  2007. november 20. 11:48

Az USAF U-2-es repülőgépeket küld Törökországba, hogy segítségükkel hatékonyan vehessék fel a harcot a PKK fegyveresei ellen az iraki határ mentén.

Az U-2-es olyan szenzorokkal van felszerelve, amelyek segítségével részletes képet kap a szárazföldön történő eseményekről, ezenkívül képes a felszín alatt megbúvó emberek érzékelésére is. A PKK-felkelők gyakran választják a barlangokat rejtekhelyként, de az érzékeny szenzorok még az ott rejtőzködők beazonosítására is képesek.

Törökországnak évekig problémát jelentett, hogy a kurdok elrejtőznek az észak-iraki táborokban, aztán a határ átlépése után csapdába ejtik a katonákat és a rendőröket. A török parlament ezért felhatalmazta a hadsereget, hogy törjön be Irakba, és számolja fel a PKK-t. A törökök még nem indultak meg, annak ellenére, hogy a határnál várakozik több mint 20 000 katona.

Törökország az USA-val ellentétben jelenleg nem rendelkezik robotrepülőgépekkel, kémműholdakkal és korszerű felderítő repülőgépekkel, de mindent megtesz azért, hogy beszerezze az U-2-eseket további felderítő repülőgépekkel együtt, hogy hatékonyan lépjen fel a terrorista cselekedetek ellen.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a törökök fél évszázadon keresztül lehetőséget adtak az U-2-esek állomásoztatására, így joggal várhatják el az amerikaiaktól, hogy „vendégszeretetük" viszonzásra találjon.