Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

UFO-aktákat hozott nyilvánosságra a brit Védelmi Minisztérium

Szöveg: Háború Művészete |  2008. május 27. 9:12

A brit Védelmi Minisztérium 2008. május 14-én hozta nyilvánosságra, hogy az 1970-es évektől aktákat vezettek a megfigyelt azonosítatlan repülőtárgyakról. A felröppent hír után már a Brit Nemzeti Levéltár honlapján is megtalálhatók az ezekről készült jelentések.

A felhalmozott dokumentumokat folyamatosan bocsátják a levéltár rendelkezésére, amelyek közzététele várhatóan három évig tart majd. Az állítólagos UFO-jelenségeket független szakértők is vizsgálják. Általában azonban repülőgépeknek, vagy természeti jelenségeknek tulajdonítják a repülő objektumokat.
A megmagyarázhatatlan repülő jelenségek sokáig csak homályos titkolózások szintjén mozogtak. Ezekről azonban eddig, hivatalos jelentések sohasem láttak napvilágot.

Ezt a sorozatot törte meg a legutóbb, 2008. május 14-én, a brit Védelmi Minisztérium, amikor elsőként hozta nyilvánosságra – ezzel elvileg elismerve – az UFO-akták létezését. Mint nemrégiben kiderült a minisztériumban már az 1970-es évektől készítettek beszámolókat az állítólagos „Unidentified Aerial Phenomenon" (azonosítatlan légi jelenségekről) vagy közismertebb nevén az UFO-megfigyelésekről. E dokumentumok különféle leírásokat tartalmaznak a látottakról, amelyeket a minisztérium szakemberei később kiértékeltek.

Az azóta eltelt évtizedek során évről-évre rengeteg anyagot gyűjtöttek össze, így a felhalmozott jelentéseket fokozatosan bocsátják a Brit Nemzeti Levéltár rendelkezésére. Az előzetese kalkulációk szerint – és az újabb közzétételi felülvizsgálatok után – közel három évig tart majd az akták átadása. A most előkerült hivatalos iratok a levéltár honlapján egy hónapig még ingyen hozzáférhetőek, illetve letölthetőek lesznek. Ezután viszont fizetni kell majd értük.

Eközben független szakértők is vizsgálják a jelentések időpontjait és tartalmát is, majd elfogulatlan következtetéseket, illetve őszinte magyarázatokat próbálnak adni az állítólagos UFO-esetekre.
Az eddig előkerült beszámolók viszont számos kérdésre nem adtak még egyértelmű választ, mint például: ezek az „azonosítatlan jelenségek" jelentenek, illetőleg jelenthetnek-e tényleges vagy lehetséges fenyegetést az elkövetkezőkben? Ugyanakkor más életformák létezését szintén nem erősítik meg.

A végső következtetéseket tehát – a brit Védelmi Minisztérium – mindenkinek belátása szerint a saját fantáziájára bízza! Az ismert filmsorozat mottója alapján továbbra is csak azt állíthatjuk: „Az igazság odaát van!"