Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már csak egy KC-135E van üzemben

Szöveg: Háború Művészete |  2008. május 27. 9:19

Már csak egy KC-135E Stratotanker van rendszerben az utahi légi Nemzeti Gárdánál, miután az utolsó előtti darabot az elmúlt hónap végén szállították végső „nyughelyére”, a Davis-Monthan-i légibázisra.

Ez a roncstemető 1946-ban kezdte meg működését II. világháborús bombázók és szállító-repülőgépek tárolásával. Azóta egy modern ipari létesítménnyé nőtte ki magát, amely körülbelül 4460 darab repülőgépet, 29 darab űrhajót és 350000 darab alkatrésznek biztosít helyet.

Természetesen a pilóták számára mindig fájó pont, ha meg kell válniuk egy repülőgéptől, hiszen a hosszú évek alatt szoros „barátság" alakul ki a pilóta és a repülőgép között. A roncstemető legújabb vendége – a KC-135E Stratotanker – 1960-ban kezdte meg szolgálatát a légierőnél, majd a utahi légi Nemzeti Gárda 191. Légi Utántöltő Századához került.

Az E-verzió már egy továbbfejlesztett változat, ami azontúl, hogy költséghatékonyabb, sokkal több üzemanyag elszállítására képes mint elődei. A KC-135E konstrukcióját tekintve még napjainkban is bevethető lenne, elöregedő hajtóművei miatt azonban már nem használható.

A utahiak több mint 20 évig repülték ezt a típust, amely többek között részt vett a Desert Shield, az Operation Iraqi Freedom, valamint az Operation Enduring Freedom hadműveletekben is.

Hosszú fejlesztési munkálatokat követően 2005 októberében kapta meg első 8 darab KC-135R típusú repülőgépét a 151. Légi Utántöltő Ezred, amely elődjeinél már lényegesen jobb tulajdonságokkal rendelkezik.

Címkéklégierő