Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tornádók Finnország felett

Szöveg: JETfly |  2008. május 27. 9:25

A brit Királyi Légierő (RAF) Leuchars légibázison állomásozó 43. vadászrepülő százada nemzetközi gyakorlaton vesz részt Finnországban. A finn Air Defence Exercise 2008 (ADEX 08) gyakorlatot a Partnerség a Békéért szellemében hajtják végre május 19. és május 30. között.

Az ADEX 08 az egyik legnagyobb gyakorlat, amit Finnországban rendeztek. A házigazdák ezerháromszáz fős személyzetet és ötven repülőgépet látnak vendégül Nagy-Britanniából (nyolc Tornado F3), Dániából (hat F-16), Franciaországból (hat Mirage 2000-5F) és Németországból (hat F-4F) az ország három légibázisán.

A finn légierő huszonnyolc F-18C Hornet géppel vesz részt az ADEX 08-on. A gyakorlat alatt különböző nemzetek különféle típusú repülőgépei harcolnak egymás ellen, gyakorolva a különféle harcmodorokat és harci eljárásokat.

A 43. század nemrégen bővült, az 56. század Tornado F3 egységével (huszonhat repülőgéppel, harminc pár repülőszemélyzettel és kétszázhatvan műszaki mérnökkel), így a Királyi Légierő legnagyobb létszámú százada lett.

Az ADEX 08 gyakorlatot egy különleges évben rendezték meg, ugyanis idén ünnepli fennállásának kilencvenedik évfordulóját mind a finn, mind a Királyi Légierő.

1595876737
Közel három évig tervezték a gyakorlatot és nagy eredmény, hogy naponta száz repülést tudtak teljesíteni a résztvevők. A külföldi pilóták egy-egy csapatként dolgoztak együtt a két hét alatt, ez az egységes szellem egyedül a záró foci meccseken fog szétszakadni, amikor a különböző nemzetek egymás ellen játszanak – nyilatkozta Ossi Sivén ezredes, a Karelia légi parancsnokság parancsnok helyettese.

A csilogó hegyi tavak, örökzöld fák és a a havas hegycsúcsok hátterében, karácsonyi képeslapra emlékeztető helyek felett repültek a gépek.

A gyakorlat alatt a RAF pilótái egy helyi szokást vettek fel, amivel kétségtelenül könnyebbé tették életüket. A repülőtéren repülés előtt kerékpárral közelítették meg repülőgépeiket. Először szokatlan volt ez a módszer, de rájöttek mennyivel könnyebb két keréken haladni, mint kigyalogolni a nehéz repülési felszereléssel az indító zónába.

A nemzetközi hadgyakorlaton a kommunikációra a katonai repülés szabványosított nyelvét, az angolt használták, továbbá a NATO biztonsági és együttműködési eljárásait alkalmazták.

A gyakorlaton résztvevő pilóták felkészültségének tesztelésére két DA-20 Falcon repülőgép érkezik Nagy-Britanniából, sokféle légi szituáció szimulálására és elektronikus hadviselési feladatok végrehajtására.

Fontos tapasztalatszerzés egy ilyen gyakorlat, mint az ADEX 08. A repülések alatt a feladatok végrehajtása teljesen életszerű. Annyira koncentrálsz a feladat végrehajtására, a munkádra, mintha egy igazi éles bevetésen vennél részt. Repülsz a géppel a csapatodban, indítod a szimulált rakétákat, használod a kapcsolókat, húzod a ravaszt, hogy tüzelj, mint egy valódi bevetésen, pedig ez csak egy gyakorlat – nyilatkozta Bret Archer a Királyi Légierő gyakorlat vezetője.

A gyakorlat alatt kisebb baleset történt az egyik brit harci géppel. Május 22-én az egyik leszálló Tornado F3 orrfutója összecsuklott a Rissalaban található légibázison. A személyzet két tagja nem sérült meg.

1595876737