Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az élet vize

Szöveg: Szerencse Renáta |  2008. május 27. 9:38

A víz az élet. Aki vizet ad, életet ad – ahogyan a helyiek mondják, hiszen a mezőgazdaság ad megélhetést a lakosság túlnyomó részének. Ezen a száraz éghajlaton pedig a növénytermesztés el sem képzelhető öntözés nélkül. Az afganisztáni Baghlan tartomány éghajlata száraz kontinentális, azaz télen a hőmérő higanyszála a mínusz húsz fokig lesüllyed, nyáron pedig akár a plusz ötvenet is elérheti.

A legtöbb csapadék az év folyamán hó formájában hullik, és ez biztosítja a folyók vízellátását, illetve a kutak talajvízszintjét. Amennyiben nem volt elegendő mennyiségű csapadék télen, vagy a zord hideg miatt a felső földréteg megfagy, a talajba kevesebb víz tud leszivárogni. Az idei tél különösen hideg volt, így ezen a nyáron aszályra kell számítani.

Ez a helyzet elsősorban a mezőgazdaságot fogja súlytani, mivel a víz 93%-át öntözésre fordítják. Az afgán Vízügyi Hivatal szakemberei azt javasolták, hogy kevésbé vízigényes növényeket vessenek, például a rizs helyett búzát, vagy olajlent.
A Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) egyik kiemelt feladata a helyi állami szervezetek fejlesztési projectjeinek támogatása, amelynek keretén belül két öntözőrendszert és két árvízvédelmi projectet fognak átadni az elkövetkezendő hetekben.

A projectek és a helyszínek a földterület nagysága és családok száma alapján lettek kiválasztva, amelyekhez a pénzügyi forrásokat a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumán keresztül Görögország biztosította. A terveket az afgán vízügyi hivatal mérnökei készítették el, a kivitelezést, illetve az afgán vállalkozók és alkalmazottak munkájának felügyeletét a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) két szakembere végezte, akik nemrégiben érkeztek meg az MH PRT táborába.

A Baghlani Jadid járásban található Farahi településen egy olyan öntözőrendszer került megépítésre, amelynek segítségével 1000 hektár terület lesz öntözhető. Ez annyit jelent, hogy az öntözőcsatorna körülbelül 1000-1200 családnak ad megélhetést. A rendszer egy főcsatornából és egy 8 km hosszú mellékcsatornából áll. A főcsatornán lévő zsilipkapu lehetővé teszi a mellékcsatorna vízszintjének szabályozását, amely aszály esetén az eredeti vízmélységet képes visszaállítani.

Az FVM másik projectje egy olyan öntözőrendszer kialakítása volt, amely 800 hektár földet tud öntözni, és 800-1000 családnak ad megélhetést. A Pol-E Khomri járásban lévő Gadei Khel faluban egy fő öntözőcsatorna 60 m-es szakasza került kiépítésre betonból és kőből, hogy a tavaszi hóolvadások következtében a csatornaszakasz ne telítődjön hordalékkal. A kivitelezéskor hasonló módszert alkalmaztak, mint a régi rómaiak: a vízszállító csatornát a mélyebb részeken oszlopokra, vagy falra építették.

Dustiban egy öntöző főcsatorna folyóhoz csatlakozó 60 méter hosszú szakasza lett megerősítve egy kő- és betonfal felépítésével, ami megakadályozza azt, hogy árvizek esetén a csatorna befolyó szakaszát az árvíz tönkretegye. Ez az öntözőcsatorna 120 hektár területet képes ellátni vízzel, ami 400 család számára biztosít munkalehetőséget. Itt egy zsilipkapu is megépítésre került, amely szabályozhatóvá teszi a csatornán átfolyó vízmennyiséget.

A tavaszi áradás a hegyi településeket sem kíméli, ráadásul a hegyekből alázúduló folyóknak, patakoknak sokkal gyorsabb a sodrása, mint a sík területeken, ezért nagyobb a romboló erejük is. A Tala Wa Barfakban lévő Dasti Bagnad falut gyakran veszélyezteti az áradás. Annak érdekében, hogy a falu lakosai a legnagyobb tavaszi hóolvadások után is biztonságban legyenek, elkészült egy 300 méter hosszú és helyenként két méter magas kőből épített partfal, amelynek kettős funkciója van: egyrészt védi a falut és a szántóföldeket az áradástól, másrészt pedig biztosítja a környék ivóvízellátását.