Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Uganda orosz vadászgépeket vásárolt

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. május 28. 14:24

Az ugandai védelmi minisztérium a napokban szerződést kötött Oroszországgal, mely szerint 740 millió dollár értékben orosz vadászgépeket vásárolnak – írja a Defence Web. Konkrétumokról egyelőre nem nyilatkoztak, azonban a kiszivárgott információk alapján Szu-30-asok vásárlásáról van szó.

A kelet-afrikai ország által vásárolt 6-8 orosz vadászgép vélhetően a kongói határhoz kerül. Tervek szerint Uganda, rövid időn belül, az Albert-tóban felfedezett olajkészletek kitermelésébe kezd, ami további fegyverek és fegyverrendszerek költségeit fedezi majd. Még 2010 áprilisában az orosz Roszoboronexport azt nyilatkozta, hogy Uganda 6 darab Szu-30MK2-est, ezzel egy időben Algéria pedig 16 darab Szu-30MKA-t vásárolt, így a két üzlet értéke közel 1,2 milliárd dollárra rúgott.

Később azonban az ugandai hadsereg szóvivője, Felix Kulayigye kijelentette, hogy a felek mégsem tudtak megegyezni, így a hatalmas kiadások helyett 2010 őszén szerződést kötöttek Oroszországgal 6 darab MiG-21-es modernizálásáról, mely munkálatok azóta már megkezdődtek. Továbbá az ugandai védelmi minisztérium 2010 decemberében 446 millió dollár értékben repülőgépeket és harckocsikat is vásárolt, egy előre meg nem nevezett országtól, vélhetően Oroszországtól.