Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ugyanazt a fegyvert és motort használták Toulouse-ban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 21. 10:20

Ugyanazt a motort és ugyanazt a fegyvert használták a dél-franciaországi Toulouse-ban és Montaubanban végrehajtott merényletek során – közölték március 19-én, hétfőn rendőrségi források. A Yamaha márkájú, T-MAX típusú robogót Toulouse-ban lopták több mint egy héttel ezelőtt, s valamennyi merénylethez 11.43-as kaliberű lőszert használtak.

A rendőrség feltételezése szerint ugyanaz az ismeretlen tettes lövöldözött hidegvérrel egy zsidó iskola előtt hétfőn reggel, meggyilkolva négy embert, köztük három kisgyereket Toulouse-ban, mint aki egy héttel ezelőtt szintén Toulouse-ban megölt egy szolgálaton kívüli tiszthelyettest, néhány nappal később pedig a szomszédos Montaubanban három színes bőrű fiatal katonát. A merénylő ellen kétszáz rendőr indított hajtóvadászatot Dél-Franciaországban.

A hétfői támadásban egy 30 éves vallásoktató és két, 3 és 6 éves gyermeke a helyszínen meghalt. Egy 10 éves kislány, az iskolaigazgató gyermeke néhány órával később a kórházban belehalt sérüléseibe. Izraeli diplomáciai források szerint mind a négy áldozat kettős francia-izraeli állampolgár volt.

Az iskola egyik tanulóját, egy 17 éves gimnazistát és az intézmény gondnokát életveszélyes sérülésekkel ápolják.

A zsidó közösséggel való szolidaritás és együttérzés jeleként az elnökválasztási kampányt gyakorlatilag felfüggesztették Franciaországban. A médiahatóság jelezte: a tragédiára való tekintettel az elkövetkező két napban nem számolják a jelöltek megszólalásait.

Nicolas Sarkozy államfő elsőként érkezett a helyszínre, s őt azonnal követte az öt hét múlva esedékes elnökválasztás főbb jelöltjei közül Francois Hollande szocialista és Francois Bayrou centrista politikus. A köztársasági elnök – aki nemzeti tragédiának minősítette a történteket – egyperces néma megemlékezést rendelt el kedden minden francia iskolában, hangsúlyozva, hogy nemcsak a zsidó közösség, hanem mindannyiunk gyermekeit ölték meg. A belügyminiszter pedig – miután antiszemita cselekménynek minősítette a mészárlást – megerősítette a rendőrségi ellenőrzést valamennyi felekezeti oktatási intézmény és vallási emlékhely előtt.