Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új alapokra helyeznék a brit nemzetbiztonságot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. március 20. 6:53

A klímaváltozás, a fertőző betegségek és a szegénység jelentette veszélyek miatt új alapokra kell helyezni a nemzetbiztonságot – jelentette ki a parlament alsóházában a brit kormányfő.

A nemzetbiztonság alapvetéseinek a hidegháború vége óta első jelentős módosítását körvonalazva Gordon Brown szólt a szélsőséges időjárás, világméretű influenzás megbetegedések, a lator államok, valamint pokolgépes merényletek jelentette veszélyekről, amelyek igen komoly mértékben fenyegetik Nagy-Britannia belső békéjét.

Hangoztatta, hogy az elmúlt évtizedekben teljes mértékben megváltozott azoknak a veszélyeknek és kockázatoknak a jellege, amelyek az országra leselkednek. Módosultak a nemzetvédelemmel és nemzetközi biztonsággal kapcsolatos régi beidegződések.

A klímaváltozás, a fertőző betegségek manapság ugyanolyan komoly fenyegetést jelentenek a nemzetközi biztonságra, mint a terrorizmus. Nagy-Britanniának gyökeresen javítania kell védekezési mechanizmusát a veszélyek sokaságával szemben – fogalmazott Brown.

Közölte, hogy az év folyamán nyilvánosságra hozzák a nemzetbiztonságot fenyegető veszélyek titkosított listáját, amely az egyes fenyegetési kategóriákban rögzíti a kockázat szintjét.

Londoni források szerint a jegyzék megerősíti azt, hogy Nagy-Britannia a klímaváltozást és a fertőző betegségeket ugyanolyan súlyú veszélyforrásnak tekinti, mint a terrortámadásokat.