Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új célokat állított a hadsereg elé 2023-ra Kim Dzsongun

2022. december 31. 15:12

Új célokat állított 2023-ra a hadsereg elé Kim Dzsongun észak-koreai vezető a hatalmon lévő Koreai Munkapárt ülésén – jelentette december 28-án, szerdán a helyi állami média.

A KCNA beszámolója szerint a Központi Bizottság hatodik, kibővített plenáris ülésének második napján Kim áttekintette a Koreai-félszigeten és a világban „újonnan kialakult, kihívást jelentő helyzetet”. Az észak-koreai vezető a politikai helyzet változásaira való felkészülés jegyében új, 2023-ban követendő célokat tűzött ki az önvédelmi képességek megerősítésére – írta a KCNA, amely azonban nem közölt részleteket ezekről a célokról.

Kim Dzsongun megállapítása ugyanakkor arra utalhat, hogy az elszigetelt ország tovább gyorsítja katonai fejlesztéseit. Észak-Korea idén eddig soha nem látott számú rakétakísérletet hajtott végre. Számos rakétaindítás célja a 2021 elején, a Koreai Munkapárt kongresszusán meghirdetett ötéves tervben szereplő „kiemelt fontosságú” stratégiai fegyverek kifejlesztése volt. Ennek sorában a taktikai nukleáris fegyverek, egy új interkontinentális ballisztikus rakéta, hiperszonikus fegyverek, nukleáris meghajtású tengeralattjárók és egy felderítő műhold szerepelt. A térségben egész évben nagy volt a feszültség Észak-Korea folyamatos fegyvertesztjei közepette.

Kim Dzsongun a plenáris ülésen rámutatott „számos súlyos hiányosságra” is, amelyeket az idén olyan területeken észleltek, mint a tudomány, az oktatás és az egészségügy, és javaslatot tett ezek leküzdésére, valamint felvetette a jövő évi kulcsfontosságú feladatokat – írta jelentésében a KCNA. Az észak-koreai vezetők korábban az újév napján mondtak beszédet, de az utóbbi években Kim az év végén egynapos pártgyűléseket hívott össze, hogy bejelentse a fontosabb politikai döntéseket.