Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új fejezet kezdődik az F-35A vadászgépek tesztelésében

Szöveg: JETfly |  2010. május 20. 12:22

A napokban két Lockheed Martin F-35A Lightning II típusú lopakodó vadászgép repült át a texasi Fort Worth-ben lévő gyárból új állomáshelyükre, a kaliforniai Edwards légitámaszpontra, ahol a gép tesztjeinek egy új fejezete kezdődik. A későbbiek folyamán legalább 8 géppel végezhetik majd a teszteket az Edwards légibázison.

Az áttelepülést az AF-1 és AF-2 jelű gépekkel a légierő egyik tesztpilótája Hank „Hog" Griffiths alezredes és a Lockheed Martin cég fő berepülőpilótája, Jon Beesley hajtotta végre. Kaliforniában a gépek repülési képességeinek határait tesztelik majd, és többek között légi utántöltési, logisztikai ellátási, fegyverzet integrációs teszteket hajtanak majd végre.

„Szigorú tesztprogram keretein belül fejlesztjük a korszerű ötödik generációs vadászgépünket az USA és a szövetségesek számára. Ezzel a történelmi pillanattal az Edwards légibázison kezdetét veszi az F-35-ös üzemelésének harmadik szakasza" – mondta a program egyik illetékese.

Jelenleg három másik F-35-ös a haditengerészet tesztbázisán, a Patuxent River repülőtéren repül, amely a másik két változat, a B és a C típus elsődleges tesztbázisa. Eddig az F-35-ösök több mint 200 felszállást teljesítettek, és ebben az évben várhatóan még további 6 gép csatlakozik a meglévőekhez a két bázison.

Az F-35A verziót nem csak az amerikai légierő, hanem Olaszország, Hollandia, Törökország, Kanada, Dánia és Norvégia is várhatóan rendszeresíteni fogja, mivel ezt a típust exportra is szánják.