Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kettős ünnep a hadkiegészítő parancsnokságon

Szöveg: Szűcs László |  2010. május 20. 13:02

Az alakulat napja, valamint a honvédelem napja alkalmából rendeztek ünnepi állománygyűlést, majd ezt követően egész napos sportversenyeket május 20-án az MH Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság katonái számára Budapesten, az 1. Toborzó és Érdekvédelmi Központban.

Budapesten, az 1. Toborzó és Érdekvédelmi Központban gyűltek össze csütörtökön az MH Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokságon dolgozó katonák és polgári alkalmazottak. A parancsnoksághoz a kelet-magyarországi kilenc megye és a főváros toborzó és érdekvédelmi központjai, illetve toborzó és érdekvédelmi irodái tartoznak, az itt szolgáló tisztek, tiszthelyettesek és polgári alkalmazottak most együtt ünnepelték meg az alakulat, valamint a honvédelem napját.

Az MH Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság dolgozóit a budapesti toborzó és érdekvédelmi központ udvarán felállított sátorban Bus Gábor ezredes, a szolnoki székhelyű parancsnokság parancsnoka köszöntötte. Kiemelte: kevés olyan napja van az évnek, amikor a teljes állomány együtt tud lenni, s amikor megbeszélhetik a munkájuk során szerzett tapasztalataikat.

1595902229
Ünnepi beszédében Jóni László alezredes, az 1. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka elmondta: a mai nap nemcsak május 21-e, azaz a honvédelem napja, hanem május 16-a, vagyis az alakulat napja alkalmából is ünnep a Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokságon szolgálóknak.

1849. május 21-én a dicsőséges magyar csapatok visszafoglalták Buda várát, s ezt a napot a magyar katonák immár 1992 óta a honvédelem napjaként tisztelik – hangsúlyozta Jóni alezredes, majd arról beszélt, hogy ez a nap a magyar honvédség ünnepe, amelyet 161 évvel ezelőtt Batthyány Lajos megteremtett, Kossuth Lajos lelkesedéssel töltött fel, Görgey Artúr és hadvezértársai pedig győzelemre vittek.

– A honvédelem napján egyszerre ünnepeljük honvédelmünk múltját és jelenét. Azt a múltat és jelent, amely együtt a jövőt jelenti számunkra. Magyarország XXI. századi történetét ugyanis már az Európai Unió tagjaként írja, katonai védelmét pedig a NATO tagjaként biztosítja és fejleszti – mondta Jóni László alezredes, hozzátéve: Magyarországnak ma is szüksége van a haza fegyveres védelmét vállaló, arra minden tekintetben képes és kész katonákra. Erre a feladatra pedig csak olyan emberek alkalmasak, akik szellemileg, lelkileg és fizikailag felkészültek, mesterei szakmájuknak, akik hivatásuknak tekintik a katonai életpályát.

A budapesti toborzó és érdekvédelmi központ parancsnoka ezt követően szólt arról, hogy május 16-a az MH Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság napja, mert 1848-ban ezen a napon adta ki a Batthyány-kormány a rendes, vagy mobilis nemzetőrség toborzását meghirdető felhívást, és ezen a napon intézkedett a toborzás szervezett lebonyolítására is.

– Az alakulat napja kiváló alkalom arra, hogy egy megálljunk egy kicsit ünnepelni, közösen számot vetni arról, hogy mi van mögöttünk, és megtervezni azt, ami előttünk áll – fogalmazott ünnepi beszédében Jóni László alezredes, aki ezt követően részletesen felelevenítette a hadkiegészítő parancsnokságok történetét, az 1955-ös megalakulástól napjainkig.

1595902229

Az állománygyűlés elismerések és jutalmak átadásával folytatódott. A honvédelmi miniszter, a HM Honvéd Vezérkar főnöke és a kelet-magyarországi hadkiegészítő parancsnok elismeréseit Bus Gábor ezredes adta át, aki ezt követően a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: tavaly egészen pontosan 31 500 fordult meg a parancsnokság központjainak és irodáinak ügyfélszolgálatain, akiknek többsége a szerződéses katonai szolgálatról érdeklődött.

A parancsnok elárulta azt is, hogy nagyon kevés olyan nap van egy évben, amikor a teljes állomány együtt lehet. Általában évente két alkalommal rendeznek lövészeteket, ám ezekre csak a katonák hivatalosak, a polgári alkalmazottak csak a maihoz hasonló rendezvényeken találkozhatnak kollégáikkal.

Az állománygyűlést követően a hadkiegészítő parancsnokság alkalmazottai különféle sportversenyeket rendeztek saját maguknak. Összemérték tudásukat kispályás labdarúgásban. Emellett aki akart, az asztaliteniszezhetett, illetve a darts-ot és a csocsót is kipróbálhatta.

A jó hangulat megkoronázásaként a debreceni MH 5. Bocskai István Lövészdandár főszakácsa, Törő András mozgókonyhában főtt sertéspörkölttel lepte meg ebédre a hadkiegészítő parancsnokság állományát.

1595902229
 

1595902230
 

1595902230
 

1595902230
 

1595902230
 

1595902230
 

1595902230
 

Fotó: Szűcs László