Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

ACT logisztikai mentorcsoport Kabulban

Szöveg: Sári Gábor alez. |  2010. május 20. 13:02

A német vezetői szerepvállalással működő, Kabulban települő logisztikai iskola mentorcsoportjának szervezetét képviselő GAFTAG (German Armed Forces Technical Advisory Group) állományába tartozó magyar logisztikai mentorcsoport az életkörülmények kialakítását követően végrehajtotta a mentorálás gyakorlati megkezdéséhez szükséges tervezési feladatokat.

A kiképzési programok összeállítását, a kiképzési tanfolyamok követelményeinek és céljainak meghatározását, és az ANA feltöltési tervének megfelelően a tanfolyamok létszámadatainak és időterminusának megtervezését követően az elkészült okmányokat a GAFTAG felterjeszti az ANA kiképző parancsnokságára jóváhagyás céljából.

Az alapkiképzés (Basic Warrior Training) után a kabuli kiképző központból a logisztikai beosztásokra kijelölt legénységi, illetve tiszthelyettes állományú katonák egy úgynevezett Advance Combat Traingen (ACT) sajátítják el a logisztikai szakágaknak megfelelő egyéni alapismereteket.

Júliustól a magyar mentorcsoport – a jóváhagyott kiképzési dokumentumoknak megfelelően – az afgán ACT kiképzők munkáját segíti a kiképzési metódusra, eszközökre, logisztikai biztosításra vonatkozó tanácsokkal, vagy gyakorlati bemutatással a jelenleg átépítés alatt álló, Russian Flats nevű gyakorlótéren, közlekedés, raktározás, élelmezési ellátás, valamint fegyver – és gépjárműkarbantartás ágazati szerveződésben.
A munka volumenét jelzi, hogy egy kiképzési periódusban – mely általában egy logisztikai zászlóalj hat hét alatti feltöltését jelenti – megközelítően 600 afgán katonát kell az ACT tanfolyamokon kiképezni, illetve mentorálni.