Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új feladatok, folyamatos fejlődés

Szöveg: Ménkű Judit | Fotó: Antal János zászlós |  2021. július 6. 17:52

A repülő-műszaki szakállomány fegyvernemi napja alkalmából tartottak ünnepi állománygyűlést július 2-án, pénteken az MH Légijármű Javítóüzemben, Kecskeméten.

MH_Léjü (1)

A szakma képviselői ezen a napon Adorján János repülőgép konstruktőrre emlékeznek, akinek „Libelle” (Szitakötő) nevű gépével elsőként emelkedett - magyar tervezésű és kivitelezésű repülőgéppel - magyar pilóta a magyar légtérbe. Korszakos technikai megoldásainak és találmányainak köszönhetően utódai joggal tisztelik szakterületük jeles képviselőjeként.

Az ünnepségen felolvasták dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszterének és dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának közös levelét, amelyben megköszönték a Magyar Honvédség repülő-műszaki katonáinak és honvédelmi alkalmazottjainak munkáját. Kiemelték: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében megvalósuló technikai fejlesztések és beszerzések új feladatokat jelentenek a szakállomány számára is, így a sikeres megvalósításhoz elengedhetetlen a folyamatos fejlődés.

MH_Léjü (3)

Az elismerésben részesültek kihirdetését követően, ünnepélyes keretek között átadták az EMAR előírásokkal összhangban kialakított működési engedélyt az MH Légijármű Javítóüzem számára. Az új típusú katonai repülőgépek, valamint helikopterek üzemeltetését a gyártók az EMAR (European Military Airworthiness Requirements) szerint állapították meg, ezért az MH Légijármű Javítóüzem, mint karbantartó, gyártó és tervező szervezet a Katonai Légügyi Hatóság által kiadott működési engedélyét - a Magyar Honvédségben elsőként - az EMAR által megkövetelt irányelvek alapján szerezte meg.

Az állománygyűlést követően, a jelenlévők idén tizenötödik alkalommal elhelyezték koszorúikat a repülő-műszakiak emléktáblája előtt, tisztelegve ezzel a repülőműszaki szakma és minden repülős szervezet előtt, akik a repülő technikával foglalkoznak.