Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Ez egy kihívás, egy megmérettetés”

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Kun-Orosz Adrienn, Tóth László |  2021. július 6. 16:38

Bevonultak az önkéntes műveleti tartalékos katonák a budapesti Petőfi Sándor laktanyába július 5-én, hétfőn. Ezt követően a frissen felszerelt katonák megnyitóünnepségen vettek részt Püspökszilágyon, július 6-án, kedden, ahol Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) parancsnoka köszöntötte őket.

második nap_Kun-Orosz_Adrienn (4)

„Kívánom, hogy mindenki sikeresen tudja teljesíteni a kiképzést. Ez egy kihívás, egy megmérettetés. Kívánom, hogy az ez idő alatt kialakult barátságok megmaradjanak a későbbi katonai pályafutásuk során, vagy akár a polgári életben is” - mondta Mudra József ezredes.

első nap_Tóth László (8)

A katonák kiképzését az MH BHD Kiképzési Főnökség szakmai koordinálásával az alakulat Ideiglenes Kiképző Csoportja tartja. A kiképzendők elsajátíthatják - többek között - a katonai-, illetve egészségügyi alapismereteket, a tereptant, valamint az állampolgári ismereteket.

Az elméleti képzés gyakorlattal is kiegészül, amelynek keretében a bevonultak lövészeten vesznek részt. Az idei évben először a felkészítés éles kézigránátdobással és robbantási foglalkozással is kiegészül.

első nap_Tóth László (6)

A kilencvennégy bevonuló között találkozhatunk olyanokkal is, akik zenészi pályafutásuk mellett húztak egyenruhát. „A kiképzés elvégzése után bízom abban, hogy lehetőségem nyílik fellépni a Magyar Honvédség Központi Zenekarral” – árulta el Tesch Ferenc.

„Zenészként ez jó lehetőség számomra, hogy zenekarban játszhassak. Az pedig, hogy komfortzónán kívülre kerülök, mindig egy esély a fejlődésre” – mondta Tóth-Csamangó Blanka.

A tartalékos kiképzés július 28-án, ünnepélyes záróünnepséggel ér véget a püspökszilágyi Kiképző Bázis és Lőtéren.