Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös beszerzés

Szöveg: Trautmann Balázs |  2021. július 6. 16:22

A német parlament hozzájárult ahhoz, hogy a haditengerészet Norvégiával közösen vásároljon Type 212CD vadász-tengeralattjárókat.

Type-212CD

A jól bevált 212-esek továbbfejlesztett változatát a ThyssenKrupp Marine Systems (tkMS) építi majd meg: kettőt Németország, míg négyet Norvégia számára. A hazai megrendelés értéke 2,7 milliárd, a norvégé 4,4 milliárd euró.

Az együttműködés azonban itt nem áll meg: a két haditengerészet közös rakétabeszerzést is tervez. Ennek alapja a norvég Kongsberg Defense & Aerospace által gyártott, hajók és szárazföldi célpontok ellen bevethető Naval Strike Missile (NSM). A 212CD-osztály várhatóan a tengeralattjárók 533 mm-es torpedóvető csövéből indítható, „karcsúsított” NSM-SL (Sub Launch) változatát kapják majd meg.

Az új, még fejlesztés alatt álló rakéta első indítását 2025-re tervezik. Emellett mindkét ország a Boeing P-8A Poseidon haditengerészeti járőrrepülőgépet vásárolta meg a P-3C Orionok utódjául, így várhatóan az NSM légi indítású változatát is közösen fogják megvásárolni.

Kép forrása: euro-sd.com