Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új forrás a muhi csatáról

Szöveg: Kína-tanulmányok Tanszék |  2022. szeptember 18. 14:38

Az 1241–42-ben lezajlott magyarországi tatárjárás 780 éve ért véget a tatár haderő kivonulásával. Az évforduló alkalmából P. Szabó Sándor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Kína-tanulmányok Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense a „Hadtudomány" folyóirat legújabb számában megjelent tanulmányában bemutat egy kínai nyelvű mongol kőtáblafeliratot, amely új forrásként szolgálhat a muhi csata és a magyarországi tatárjárás kutatói számára.

muhi_2

A kőtáblafeliratban, amelyet a Mongol Birodalom egyik legnevesebb történetírója készített, maguk a tatárok beszélik el a muhi csata legfontosabb eseményeit. A kőtáblafelirat rendkívüli jelentőségét - egyebek mellett - az adja, hogy új adatot szolgáltat a muhi csata pontos helyszínével kapcsolatban. Ez az új adat nagyon erős, új bizonyítéka a tanulmány szerzője által kidolgozott és 2018-ban publikált „Karingó-elmélet” helytállóságának. Az elmélet lényege, hogy a muhi csata idején a magyar hadsereg tábora, ahol a magyarok és tatárok közötti döntő összecsapásra sor került, a Karingó/Kerengő/Keringő néven emlegetett folyó/ér által körülvett területen helyezkedett el.

Közel 150 éve komoly kutatói figyelem irányul a muhi csata pontos helyszíneinek (azaz elsősorban a tábor és a híd) megtalálására, azonban a Karingó-elmélet 2018-as publikálásáig a magyar tábor pontos helyszínét, ahol a muhi csata döntő összecsapására sor került, a kutatóknak nem sikerült beazonosítaniuk.

A tanulmány letölthető erről a linkről.

Kapcsolódó cikkek