Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcos tábor - a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2022. szeptember 18. 16:09

Idén nyáron két alkalommal tartott angol nyelvű, harcos tematikájú honvédelmi tábort Szolnokon az MH Béketámogató Kiképző Központ. A fiatalok számára több szempontból is hasznosnak bizonyult a rendezvény: lehetőségük nyílt például testközelből tapasztalatot szerezni a Magyar Honvédségről, emellett az angol nyelvet is gyakorolhatták.

MH_2022_9

A résztvevők megismerkedtek a katonai rend és fegyelem szabályaival, elsajátították a legfontosabb alaki fogásokat és mozdulatokat, továbbá a különféle túlélési technikákat, míg a tereptan-foglalkozások során gyakorolták a térkép és a GPS használatát. Az egészségügyi és elsősegély-ismeretek részeként megtanulták a vérzéscsillapítás, az újjáélesztés, valamint a kötözési módok alapjait, az egyik reggeli testnevelésórát pedig az önkéntes műveleti tartalékosként szolgáló profi ökölvívó, Szellő Imre szakaszvezető tartotta számukra. A fiatalok ellátogattak a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumba, de paintball- és airsoftlövészet is szerepelt a tábori élet programjai között. Ugyanakkor komolyabb erőpróbát jelentett a járőrversenyen történő helytállás, amely során a térképadatok „útvesztőiben” kellett eligazodniuk, illetve jellegzetes tereptárgyak azonosítása is várt rájuk. Összegezve: meglehetősen sűrű öt napjuk volt a résztvevőknek. Mindehhez persze katonás, azaz kötött napirend társult: reggel 6 órakor volt ébresztő, majd a 60 perces reggeli torna következett. A reggeli után körletrendezés és körletszemle várt rájuk, majd 8 órától ebédidőig, illetve 13-tól 18-ig különböző foglalkozások követték egymást. A vacsora után 21 óráig szabadidős és sporttevékenység volt a program, majd fürdés, azután sorakozó, létszámellenőrzés, értékelés, eligazítás, és végül 22 órakor takarodó.

– A harcos tábor tulajdonképpen a lövészfegyvernemre jellemző ismeretanyag átadását jelentette, melynek során a résztvevők fokozott fizikai igénybevételnek voltak kitéve, s nagyrészt a harcászathoz és a túléléshez kapcsolódó foglalkozásokon vettek részt. Rengeteget fejlődtek a gyerekek a táborban. Korábban nem szembesültek ilyen kihívásokkal, eddig ilyen ismeretanyagra sem tehettek szert. Motiváltan álltak a feladatokhoz, és most már van konkrét elképzelésük a Magyar Honvédségről – mondta Honti Attila főhadnagy, az MH Béketámogató Kiképző Központ által szervezett tábor parancsnoka.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 16-án megjelent számában!