Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új francia harcászati robotok

Szöveg: Háború Művészete |  2010. június 17. 19:39

2010. június 14-18. között rendezték meg Párizsban az Eurosatory 2010 haditechnikai kiállítást, mely kiváló alkalmat kínált a gyártóknak legújabb termékeik és fejlesztéseik bemutatására. Idén a francia Thales cég is elhozta újdonságait: többfeladatú, harcászati robotokat, pilóta nélküli repülőgépeket (UAV), illetve távirányított szárazföldi járműveket (UGV).

Az UAV és az UGV kategóriájában három újdonságot mutatott be a Thales a Eurosatory 2010 kiállításon: a Spy Arrow névre keresztelt deltaszárnyú mini-UAV-t, ami kedvező üzemeltetési költségek mellett biztosít leendő vásárlóinak hatékony felderítési képességet. A Spy Arrow valós idejű videófelvételek továbbítására is alkalmas, hasznos teherként pedig például CBRN (Chemical, Biological, Radiological, Nuclear) detektorokat is szállíthat.

1595903424
 

A Spy Arrow mini robotrepülőgép

A robotrepülőgépen kívül a µTrooper távirányított, hatkerekű szárazföldi járművet is bemutatták. A kis robot jó szolgálatot tehet városi hadviselés során, hiszen épületek között, valamint egyenetlen területen is bevethető, képes egy 18 centiméter magas lépcsőfokra is felkapaszkodni. Az UGV-t úgy alakították ki, hogy vázára különböző felszerelések, valamint rendszerek is építhetőek legyenek. A felderítés egyik legfontosabb részeként a µTrooper szintén képes valós idejű videofelvételek továbbítására.

1595903424
 

A µTrooper UGV

A µTrooper mellett a Thales fejleszti a nagyobb méretű R-Trooper UGV-t is, melyet teljes körű szenzorcsomaggal, többek között, kamerákkal, radarral, két-, és háromdimenziós lézerszkennerrel szerelnek fel. Az R-Trooper meghajtását egy elektromos motor biztosítja, melynek köszönhetően a jármű szinte teljesen hangtalan. Alkalmas kisebb robotjárművek szállítására is, melyek tovább segíthetik egy-egy terület megfigyelését, felderítését, illetve általános védelmét.

1595903424
 

Az R-Trooper UGV