Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael enyhít a gázai blokádján

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 17. 19:26

Izrael jelentősen enyhít a Gázai övezet köré vont szárazföldi blokádján – jelentette be a miniszterelnöki hivatal. A biztonsági kabinet döntése értelmében a lakosság számára közszükségleti cikkeket, valamint nemzetközi ellenőrzés alatti civil projektek megvalósításához szükséges anyagokat engednek be a palesztin területre.

Az intézkedéssel nem közöltek pontos listát arról, milyen szállítmányok bejuttatását engedélyezik az izraeli hatóságok a Gázai övezetbe.
Az izraeli kormányra hatalmas nemzetközi nyomás nehezedett, hogy tegye lehetővé a humanitárius szállítmányok eljuttatását az övezetbe. A palesztin enkláve másfél millió lakosának a 80 százaléka számára létfontosságú a nemzetközi segélyezés.
A blokádenyhítést, sőt a blokád feloldását követelő hangok különösen azt követően erősödtek fel, hogy május 31-én az izraeli partvédelmi erők feltartóztattak egy Gázába tartó nemzetközi segélyflottillát. Az incidensben kilenc török meghalt.
A biztonsági kabinet egyszersmind jelezte: a rakományok átengedését ellenőrző eljárásokat továbbra is érvényben kívánja tartani, hogy megelőzze fegyverek és hadianyagok bejuttatását az övezetbe.

Bár még nem tudni, mit engednek be, de elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy az övezetnek égető szüksége van építőanyagokra és építéshez szükséges munkagépekre, mert a 2008. december végén indított, egy hónapos izraeli hadműveletben számos épület összeomlott vagy megrongálódott.

Üdvözli az EU a gázai blokád enyhítését

Üdvözölte csütörtökön az Európai Unió külügyi főképviselője az izraeli kormány döntését a Gázai övezet blokádjának enyhítéséről, de hangoztatta, hogy az elvi határozatot mielőbb a gyakorlatba is kell ültetni.

Brüsszelben, az EU-csúcsértekezlet helyszínén nyilatkozva Catherine Ashton

1595903423
reményét fejezte ki: a döntés nyomán több áru juthat el Gázába, az ottani lakosság mindennapi ellátásának javítására. Hangoztatta: tovább kell menni a folyamatban, és el kell jutni egészen a tartós békéig.

Az izraeli biztonsági kabinet határozata értelmében a lakosság számára közszükségleti cikkeket, valamint nemzetközi ellenőrzés alatti civil projektek megvalósításához szükséges anyagokat engednek be a palesztin területre.

„Nagy érdeklődéssel figyeltük az izraeli kabinet ma reggeli döntését, … reméljük, hogy több termék érkezik majd az emberekhez" – mondta az uniós illetékes. Mint mondta, az EU továbbra is szükségesnek tartja az átjárók mielőbbi megnyitását.

A hét elején az uniós külügyminiszterek közös nyilatkozatban követelték Izraeltől a Gázai övezet „azonnali, tartós és feltétel nélküli" megnyitását, a humanitárius segélyszállítmányok, a kereskedelmi árucikkek és személyek szabad áramlásának biztosítását mindkét irányban. Követelték egyúttal a segélyflottilla elleni izraeli kommandós akció „haladéktalan, teljes és pártatlan" kivizsgálását.

Megvizsgálja az unió azt is, hogy a csütörtöki izraeli határozat nyomán milyen új lehetőségek állnak előtte a közel-keleti helyzet rendezéséhez való hozzájárulás terén – jelezte Brüsszelben Ashton.